Дарът е предаден на католическите монаси преди седмица

Раковски е градът с най-многобройната католическа общност у нас, който за първи път ще посрещне папа. Очакват се хиляди вярващи, а подготовката е в ход от месеци. Подаръците са десетки, а един от най-атрактивните идва от град Чипровци. Местните хора изтъкаха един от типичните за този край килими, специално за папата.

"Идеята възникна спонтанно. Католицизмът тръгва от Чипровци от XIII век. Още като чухме, че папата ще посети Чипровци, се роди идеята да дадем подарък, който си е чисто наш", каза кметът на града Пламен Петков пред камерата на NOVA.

КАТО ПО ЧУДО: Дете с левкемия оздравя преди първото си причастие от папата

Килимът, който е изтъкан за папата, не е с типичната чипровска шарка. "Той изобразява логото на посещението. Логото се намира в черквата и зад стола на Светия отец", каза още кметът. Петков обясни, че килимът бил изработен за месец и половина и е предаден на католическите монаси преди седмица.

Целия разговор гледайте във видеото.

Как световните медии коментират визитата на папа Франциск в България?

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.