Той превеждаше папа Франциск по време на посещението в София

Дякон Иван Иванов е човекът, който превеждаше папа Франциск в София в неделя. Той успя да се докосне до Светия синод и да чуе част от разговорите му. В ефира на NOVA дяконът сподели какви емоции е оставил папата у хората.

„Един от акцентите по време на посещението на папа Франциск у нас е молитвата за мир. Това е среща на представителите на различни религиозни общности в България. На събитието се използват няколко важни символа – запалена свещ, маслиново дърво и роза. Шест деца, представители на различни вероизповедания, ще посрещнат папата с факла в ръка. Тя символизира силата на вярата, на възкресението. Огънят е символ на прочистване. Шестте факли са символ на победата”, разказа дякон Иван Иванов.

Той уточни, че на събитието липсва представител на българската православна църква. „Самото последование беше така направено, че да не засяга нито една религиозна общност в контекста на нейното богослужебно и догматическо различие. Тоест това да бъде наистина една среща с четене на псалми”  По думите му Светият синод е взел решение цар Симеон да присъства на официалния прием.  

Папа Франциск се срещна с католическата общност у нас (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Когато се извършват официални преводи, се използва един по-висш италиански език. В личните си разговори папата се отнася много бащински и много дружелюбно към всички. Заедно с патриарха Неофит си говориха като близки приятели", каза още той. Според дякон Иван Иванов посещението на папа Франциск е много важно, защото в момента има световна криза и по този начин папата се опитва да призове всички вярващи да се молят за мир.

Цялото интервю гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.