"Благодаря ви, че се стремите да поддържате добри отношения със съседните страни", каза още той пред премиера Борисов

Два дни след първите си стъпки на българска земя папа Франциск си тръгна уверен, че посланието му за мир е добре разбрано. „Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да поддържате добри отношения със съседните страни, да изграждате мостове“. Това каза папа Франциск в последните минути от визитата си у нас. На Летище София той бе изпратен от премиера Бойко Борисов.

СНИМКИ ОТ ОТПЪТУВАНЕТО НА ПАПАТА ВИЖТЕ ТУК.

Апостолическото пътуване на Светия отец ще продължи в Република Северна Македония.

Бойко Борисов: Посещението на папата е добра реклама за България

Премиерът Бойко Борисов благодари на папата за това, че посети страната ни и подчерта, че тя ще продължава да работи за мира в региона. „Правя го по убеждение. „Добрият съсед е повече от роднина“, казваме в България. Народът се радваше, видях го“, посочи министър-председателят.

КРАЙ НА ВИЗИТАТА: Папа Франциск излита от София за Скопие

„Продължавайте да изграждате мир, сейте добро“. С тези думи завърши срещата между папа Франциск и Борисов.

„Това посещение е една добра реклама за България. Всички медии отразиха визитата му. Най-силното послание, което отправи папата, е това за мир. Последните му думи бяха: "Продължавайте да правите мостове и магистрали на Балканите. В негово лице имаме голям приятел на България. Трябва да знаем, че атентатът срещу папата е приписан на България. Това е световна конспирация и нямаме нищо общо. Десетилетия наред този атентат се свързваше с нашата страна. Виждате три дни папата се разхождаше из центъра на София и отправи своите молитви за мир и благоденствие, така че мисля, че това са добри резултати”, заяви след изпращането министър-председателят.  

Той допълни, че винаги ясно е разграничавал хората, които бягат от войните и тези, които нелегално искат да влязат в страната ни. „Тези войни ги правим ние. Длъжни сме да помагаме на хората, които бягат от тях. Трябва да ги приютим и да ги върнем в собствената им страна. През годините така сме бягали и ние и така са ни приютявали и нас. Ние сме против тези, които преминават границата през нощта, нарушавайки закона", каза още Борисов. 

Той благодари на всички служители на МВР, Бърза помощ, местните власти, които са взели участие в организацията на посещението на папата. И се извини на онези, които не го харесват, както и на всички граждани за ограниченията в трафика.

Липсата на Българската православна църква на служенията на папата предизвика обяснението на висши духовници. На тържествена литургия за Гергьовден в запис на националното радио Пловдивският митрополит  Николай се чува с критика към визитата. „Убеден съм, че българският народ добре разбира политическите проекти. Замисълът е да се обединят религиите около папата и като дойде антихристът папата да го посрещне”, коментира митрополит Николай.

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.