Големи камъни са блокирали движението към Светата обител

Заради дъждовете - свлачище блокира основния път към Рилския манастир. Има опасност от още инциденти заради идващото лошо време от неделя. Днес трасето към Светата обител остана затворено напълно в продължение на часове.

Около 4 часа тази нощ тонове скали и земя затрупали пътя за Рилския манастир. За късмет, в момента, в който срутището се е стоварило на асфалта, автомобили и автобуси не е имало. „Само аз съм единствения, който сутринта можах да мина, благодарение на багера и покрай багера минах”, каза Иван Бандров.

Свлачище затвори пътя към Рилския манастир

„Обилен валеж, преовлажняване на почвата и ново срутване на тази скална маса. Вчера следобед го бяхме изчистили напълно и бяхме освободили двете платна, но има силни валежи и ново срутване”, коментира Румен Рафаилов от Областно пътно управление.

Заради честите пролетни валежи, местните хора се опасяват, че в близките дни може да има нови срутвания. „Следващото, което ще падне при следващия дъжд е много страшно”, коментира още Иван Бандров.

„Има, горе е активна веждата на горния край на срутището”, заяви Румен Рафаилов.

През почивните дни в участъка ще бъде монтирана светофарна уредба. Регулировчици също ще помагат за по-лесното преминаване на пътуващите. До 15 юни е срокът, в който срутището трябва да бъде обезопасено, за да се гарантира сигурност за туристите през летния сезон.  

Информация: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.