Коментират политологът Иво Инджов и Георги Драганов, дясната платформа „Консерваторъ”

Нови по-либерални правила за неизбежната отбрана бяха гласувани тази седмица на първо четене в парламента. С промените в Наказателния кодекс се дават повече права за самозащита при нападение в дома.  Предложението беше направено от Патриотите. А притеснения към част от поправките имат и магистрати, и експерти.

Неизбежната отбрана вече не е наказуема

„По-внимателният анализ показва, че с това предложение, което се надявам да не се превърне в закон, да бъде значително омекотено, "Обединените патриоти" се опитват да маскират провала на държавата в борбата с битовата престъпност. Опитват да дадат възможност на българите да ги припознаят като защитници на техния дом, на техните права и свободи”. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” политологът Иво Инджов.

Повдигнаха обвинение на пловдивския лекар, застрелял крадец в гаража си

„Това не е абдикация на държавата, ако законът е прецизиран – кое е превишаване и кое е легитимна защита на собственост и живот”, отговори Георги Драганов от дясната платформа „Консерваторъ”.

Според Иво Инджов обаче ще има много спорни случаи. „Прониква младеж, влюбен в дадено момиче, бащата мисли, че това е крадец и го прострелва. Какво ще правим тогава?”, попита Инджов.

„Много Шекспиров сюжет. Говорим за масовия случай. Не мога да се сетя за човек, който не е бил жертва на престъпление – да му откраднат нещо от дома, да му разбият мазето, да му откраднат колата, колелото. Как да противодействаме на това успешно? Вече имаме огромна полиция, която не може да се справи. Ако имаме въоръжени граждани и адекватни закони, тези случаи ще намалеят”, коментира Драганов.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.