Кой ще бъде новият председател на ЕК ще покаже вотът след седмица

Как протече първият и единствен дебат между водещите кандидати за председател на Еврокомисията? Докато шестима защитаваха своите визии, над тях непрекъснато висеше тъмният облак на съмнението - дали Европа въобще ще спази системата да избере наследник на Юнкер от партията, спечелила най-много места в следващия Европарламент. Дори по време на самия дебат се спрягаха нови имена.

Владеещ се Манфред Вебер, емоционален и въздействащ Франс Тимерманс, по-зряла от предишните избори през 2014-та Ска Келер, Ян Захрадил с непоклатими позиции в подкрепа на националния суверинитет и утопично ляв Нико Куе - така минаха 90 минути, в които водещите кандидати дебатираха по теми като миграция, младежка безработица, климатични промени, данъци за мултинационални компании, ролята на Европа в света и възхода на национализма.

Темата миграция беше първа, а различия в позициите на кандидатите нямаше.

„Има два основни принципа за нас в ЕНП - единият е държавата да контролира кой пристига в Европа, а не трафикантите. Трябва да си върнем обратно контрола върху границите, ето защо искаме незабавно 10 000 нови служители на „Фронтекс”. Вторият елемент е - папа Франциск на брега на Средиземно море в Лампедуза ни напомня за нашата хуманитарна отговорност, трябва да поемем тази отговорност”, заяви Манфред Вебер.

Дебат на кандидатите за председател на Европейската комисия

Новината дойде по темата за данъците. Кандидатът на европейските социалисти Франс Тимерманс предложи минимален корпоративен данък от 18% за целия Европейски съюз и беше подкрепен от Маргрете Вестегер - еврокомисар по конкуренция и лидер в битката срещу големите интернет гиганти.

„Трябва да има дъно на корпоративния данък, иначе той ще бъде изтрит до нула и компаниите трябва да допринасят за обществата, където правят добър бизнес, а факт е, че много други компании вече правят това - трябва ни данъчна справедливост”, заяви Магрете Вестеге.

Тимерманс предложи и минимална европейска заплата - идея на която основният му опонент Манфред Вебер се противопостави, но пък за сметка на това кандидатът на десните призова за солидарност между богатия Север и бедния Юг.

„Ще напомня на холандците, на германците, на австрийците, на финландците, които се справят добре икономически, че могат да имат добро бъдеще, ако създадат работни места и растеж за младото поколение на Юг. Предизвикателствата могат да бъдат преодолени само заедно”, каза Манфред Вебер.

Ролята на Европейския съюз на глобалната сцена беше сведена до сключване на споразумения за свободна търговия и какви трябва да са критериите за тях, а Тимерманс ясно очерта кои са основните заплахи за Европа.

„Ако имаме лидери в Европа, които са най-добри приятели с Путин и му искат пари, такива, които отиват на аудиенция при Тръмп, който иска да отслаби и разбие Европейския съюз - как да бъдем единни? За първи път в историята американски президент счита, че е в негов интерес една слаба и разединена Европа - това е опасно а нас”, коментира Франс Тимерманс.

Кои са основните кандидати за председател на ЕК?

И шестимата бяха единодушни, че трябват действия за климатичните промени, различията идват от подхода и от бързината на мерките. Ска Келер от Зелените каза твърдо „не” на компромис за климата. „Имаме само една планета и трябва да а я защитаваме. Не може да правим компромис и да кажем на климата - чакай малко, още е сме сигурни как да постъпим. Не, не може да направим това!”, коментира Келер.

Популистите са заплаха беше посланието и не трябва да им даваме пространство в Европарламента. „Вижте какво разделение причини Brexit на Обединеното кралство - днес заради Brexit Великобритания прилича на „Игра на тронове”, но на стероиди и това е заради тази разделяща политика”, каза Франс Тимерманс.

Кандидатът на европейските консерватори и реформисти защити тезата си за по-отслабени европейски институции. „Обикновените хора, които не ги е грижа от политиката, са някакси уморени от европейската интеграция, усещат, че Европа се меси в живота им, че застрашава традициите и обичаите им. Така, че, да, аз съм „за” европейска интеграция, но искам Европа, която прави по-малко, но по-добре”, заяви Ян Захрадил.

Дали европеецът припознава своя кандидат от заключителните думи ще покаже вотът след седмица. „Каквото и да изберете, никога не ставайте безразлични - направете избор, нека гласът ви бъде чут. Ако не гласувате, някой друг ще открадне гласа ви”, заяви Франс Тимерманс.

„Ако имах шанс да попитам поколението на дядо ми какво мисли за Европа, мисля, че биха отговорили - най-добрата Европа, която сме виждали някога. На 26 май трябва да я защитим от егоистите, националистите”, коментира Манфред Вебер.

„Важно е да покажем, че се променяме и най-лесният начин е като имаме полово равенство в Комисията - еднакъв брой мъже и жени, това отразява нашите общества”, каза Маргрете Вестегер.

„Трябва да намерим правилния баланс между европейско и национално ниво”, посочи Ян Захардил.

„Имаме нужда от сила в Европарламента, която ще се бори за климатична защита, за социална Европа и за демокрация”, каза Ска Келер.

„Е, видяхте току-що европейски лидери - те говорят много, но не стигат до същината на проблемите”, заяви Нико Куе.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.