Анкара ще произвежда заедно с Москва системите, каза още президентът на Турция

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви в събота вечерта, че сделката за доставката от Русия на системите за противовъздушна отбрана "Ес-400" е вече сключена и че Анкара ще произвежда заедно с Москва системите "Ес-500", предаде БТА. 

САЩ заплашиха Турция с „тежки последствия“, ако купят руски ракети Ес-400

САЩ са заявили, че планираното от Турция купуване на руските системи за ПВО е много голям проблем. Според Вашингтон това подлага на риск турското партньорство в изграждането на изтребителя от пето поколение "Еф-35", защото руските ракети компрометират самолета на корпорацията "Локхийд Мартин". 

Ердоган: Турция няма да се откаже от сделката за руските ракетни системи С-400

Ердоган, обаче, отговаряйки на въпроси на студенти в Истанбул, каза, че Турция е направила технически анализ и е установила че такъв проблем не съществува. "Те [американците] пратиха топката към центъра на полето, като проявяват известна неохота. Но рано или късно ние ще получим самолетите "Еф-35". Няма вариант да не ни бъдат доставени", заяви турският държавен глава. 

Агенция ТАСС цитира вестник "Хабертюрк" , според който Турция е пратила в Русия сто инженери за съвместното производство на "Ес-400". 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.