Според него южната ни съседка не може да си позволи намаляване на ДДС в дългосрочен план

Седмица преди изборите в Гърция намалиха ДДС. Дали това е популизъм или предизборен трик? И дали гръцката икономика може да понесе това? На въпросите отговаря икономистът Плутархос Маридакис в „Здравей, България”.

„Една седмица преди изборите да успеем да се вдигнем на крака – това е малко странно. Не бих го нарекъл трик. По-скоро някакъв бонус преди лятото. Да се вдигне самочувствието и рейтингът на СИРИЗА, които очевидно това работят”, коментира той.

По-ниски цени в Гърция от днес

Според икономиста Гърция не може да си позволи намаляване на ДДС, поне не в дългосрочен план. Маридaкис уточни, че тези мерки ще бъдат активни до октомври. Според него нито кредиторите, нито икономиката на южната ни съседка биха могли да си позволят най-важният данък да остане с такива размери, особено когато наближи зимния сезон.

По думите му гръцкият премиер Алексис Ципрас еднолично е решил да намали ДДС-то за граждани, а кредиторите били скептични към тези мерки. „В крайна сметка това, което трябва да се види, е резултатът. Тъй като ние не генерираме пари, не печатаме пари, означава, че те от някъде излизат. Това съответства на следващите мерки, които трябва да вземем, а именно – да ги спестим”, коментира Плутархос Маридакис.

Повече подробности по темата вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.