Предвижда се увеличение на площите за залесяване от 10 до 15 на сто

Държавните горски предприятия да възстановят изкупуването на малки поземлени имоти в горски територии, които са частна собственост. Това е възложила министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща с директорите на горски предприятия и регионални дирекции по горите.

По време на срещата тя е припомнила, че тази мярка е имала голям интерес, съобщиха от пресслужбата на МЗХГ. Според процедурата за закупуване с предимство се класират малки горски имоти, които граничат с държавни горски територии, имат специални или защитни функции и площ между 1 и 20 дка.

"Всички структури в горския сектор трябва да работят по единни правила и принципи. Работата трябва да бъде прозрачна и в диалог с хората", е призовала министър Танева. 

По време на срещата е станало ясно, че ще има увеличение на площите за залесяване от 10 до 15 на сто, с цел включване на медоносни дървесни видове. Решението е получило подкрепа от присъстващите представители на пчеларски организации. Те са декларирали пълна готовност за комуникация и координация с горските стопанства. "Към момента няма пчелар, който да не е получил съдействие за поставяне на пчелини в горски територии, за което изказваме нашата благодарност", е подчертал Михаил Михайлов, председател на Обединения български пчеларски съюз.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.