Бойко Борисов и Алексис Ципрас направиха първа копка на интерконектора между България и Гърция

Бойко Борисов и Алексис Ципрас направиха първа копка на интерконектора между България и Гърция. Двамата направиха първата копка на междусистемната газова връзка до село Кирково, на пътя преди ГКПП „Маказа“.

„Реализирането на междусистемната газова връзка между България и Гърция ще има ключова роля за целия регион и за Европа“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас преди официалния старт на изграждането на интерконектора между двете страни. „Проектът е от стратегическо значение не само за нашите две държави, но и за цяла Европа, включително и за страните от Западните Балкани“, подчерта премиерът Борисов и изтъкна, че интерконекторът ще доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас подчерта важността на проекта. Той посочи, че подобни връзки, спомагат за мира и стабилността както в региона на Балканите, така и в Европа. „Това са проекти, които укрепват геополитическата роля на Гърция и България. През последните години Гърция, България, Румъния и Сърбия работихме по перспективата за един пръстен на свързаност в региона“, каза Ципрас. Той посочи, че голяма част от доставките по тази връзка ще бъдат от Азербайджан, чрез Трансадриатическия газопровод. „Този проект може да бъде разклонен към Сърбия и към Румъния“, добави гръцкият премиер и акцентира върху възможностите за свързаност между Балканите с Източното Средиземноморие.

Във видео обръщение заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович заяви, че приветства старта на изграждането на газовата връзка. „Проектът IGB е един от ключовите за изграждането на Европейския енергиен съюз. Днешният ден е исторически за всички европейци - както за тези, които живеят в Гърция и България, така и за всички останали, включително в Брюксел. Проектът ще съдейства за повишаване на енергийната сигурност и по-добре интегриран регионален газов пазар. IGB осигурява ключовите елементи от стратегията на ЕС за развитие на сигурна и устойчива енергетика. Твърдо съм уверен, че първият газ по интерконектора ще потече през януари 2021 г.“, каза заместник-председателят на ЕК.

САЩ: Интерконекторът с Гърция ще даде по-голяма енергийна сигурност на България

 

В разговора с гръцкия си колега Бойко Борисов припомни, че в управленската програма на българското правителство е заложено като приоритет гарантиране на енергийната сигурност и развитие на пазара, включително подготвителните дейности, възлагане на строителството на обекта и въвеждането в експлоатация на газовата връзка България-Гърция през 2020 г. „Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия“, посочи още министър-председателят.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По време на срещата двамата правителствени ръководители отбелязаха и ключовото значение на междусистемната газова връзка като част от общите балкански проекти и посочиха важното значение на строежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите. „Колкото по-добре се развиват тези наши общи проекти, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите“, заяви още Бойко Борисов.

След срещата на четири очи двамата премиери направиха изявления. "С Ципрас работим заедно и направихме доста добри неща и мисля, че продължаваме да ги правим. Газът не можем да го носим в джоб, чанта, сак. Иначе през годините се наслушахме на приказки за интерконектор и т.н. Е, ние поработихме тихичко и в днешния ден ето я и картата на интерконектора. Не е като за „Южен поток” – европейска процедура за нарушаване на обществената поръчка. Гръцките социалисти и българските десни имат полза от това, което правим днес.  Сега ние даваме реална диверсификация на доставките на газ. Ние не само че не сме се отказали, а само преди два дни показах огромния газопровод с Турция за 18 млрд. куб. м газ.  Най-добре е да ги наричаме балкански тези газопроводи.  И балканският газопровод и този за 5 млрд. кум. м газ имат запазен капацитет. Всеки, които иска да транспортира газ, нашите компресори са американски, реверсивни, най-добрите.  От думи към дела! Два огромни газопровода. Газ от нашите находища, втечнен газ от САЩ и огромните находища, които има в Средиземно море, в Катар, в Египет, Израел и нашите приятели в Кипър и Турция. С всички тези газопроводи можем да кажем, че сме завършили с думите. 500 млн. българска инвестиция. Цената и пазарът показва откъде ще взимаме газ”, каза премиерът Борисов.

„Азербайджан успешно си сътрудничи с България и Гърция. 42% от дела на обмен на страната е с Европа. ЕС е най-големият инвеститор в Азербайджан. Страната покрива 5% от нуждите на Европа от петрол”, каза вицепремиерът на Азербайджан Илхам Алиев.

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България има за цел да осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез IGB България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

По-рано днес премиерът Борисов посрещна Алексис Ципрас в Кирково и проведе първия си разговор с него още в колата си. Той му представи подобренията, направени по инфраструктурата в региона. 

"Днес е исторически ден, с гръцкия премиер Алексис Ципрас сме се разбрали и тунели да правим, но след изборите". Това каза премиерът Бойко Борисов в разговор с гръцкия му колега Алексис Ципрас преди срещата на четири очи. „Вицепремиерът на Азербайджан е тук“, уточни Борисов. Министър-председателят запозна гръцкия премиер Алексис Ципрас с българския енергийния ни министър Теменужка Петкова. „С колегата сме се разбрали, тунели ще правим след изборите. Днес правим исторически неща, заслужава си. Това на думи знаеш ли колко години е говорено, че ще се направи диверсификация“, обърна се Борисов към гръцкия си колега.

Интерконекторът ще бъде с дължина 182 км, от които 150 км са на територията на България. Той е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.