Обявен е жълт код за опасно време

Празничният 24 май ще бъде дъждовен в централните и източните райони на страната. В Западна България валежите ще са по-слаби. Има условия за интензивни валежи и гръмотевични бури, а в следобедните часове - и за градушки. Вятърът ще е по-осезаем в западната и централната част на Дунавската равнина, със скорост на поривите в следобедните часове до 40-50 км/ч. Температурите през деня ще бъдат в интервала от 19 до 25 градуса.

В 16 области на страната е в сила жълт код за интензивни валежи с количества до 35 литра на квадратен метър за денонощието. Има условия за локални бури, по време на които тези количества могат да се извалят в рамките на 1-2 часа.

Над страната преминава студен атмосферен фронт, с който очакваме валежи и през почивните дни. По-значителни количества – в събота в източната половина на страната и по планините. Температурите бавно се повишават до към 26-27 градуса в средата на другата седмица.

Ето и какво ще е времето в градовете, от където NOVA ще предава на живо в празничния ден:

СОФИЯ

В София се очаква да е сухо с разкъсване на облачността през целия ден. Малка вероятност за валежи има рано сутринта преди 7.00 ч. Температурата сутринта – 10-13 градуса, след обяд – до 19 градуса.

ПЛОВДИВ

Дъждовна сутрин с намаляващи валежи към 9.00 - 10.00 ч. До обяд ще спре да вали. Температурата сутринта – 14-15 градуса, след обед – до към 23 градуса.

ВАРНА

Сутринта са възможни слаби превалявания. След 14.00 ч. ще вали по-интензивно. Температурата сутринта – около 16 градуса, след обяд – до 20-21 градуса.

БУРГАС

Валежи се очакват почти през целия ден с тенденция към намаляване и спиране в късния следобед. Температурата сутринта – 16 градуса, следобед и привечер – до 20 градуса.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Слаби валежи са възможни сутринта и около обяд. В късния следобед ще спре да вали. Температурата сутринта – около 14 градуса, следобед и привечер – до към 20 градуса.

МОНТАНА

Разкъсана облачност до слънчево време сутринта с тенденция за значителна облачност след обяд. Температурата сутринта – около 12-13 градуса, следобед и привечер – до към 21 градуса.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.