Първият сблъсък се очаква още във вторник

Усилията за рестартиране на двигателите на европейската интеграция, които вече са под заплаха заради очаквания скок на популистките партии на изборите за Европарламент тази седмица, са изправени пред още едно предизвикателство - борбата за най-високите постове в Брюксел, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Очаква се евроскептичните и националистическите партии да увеличат местата си в в Европейския парламент, но въпреки това консервативните, социалдемократичните и либералните партии все още имат по-голяма подкрепа.

Новото мнозинство, обаче, няма да може да се върне към работата си както обикновено, докато лидерите на националните държави в съюза не се споразумеят за нов ръководител на Европейската комисия, който да замени Жан-Клод Юнкер през ноември.

И тук крехкото им единство ще бъде подложено на сериозен натиск, споделят високопоставени лица от Брюксел и експерти.

Игра на тронове и италианско трио при избора на новите лидери на Европа

"Лидерите ще останат маргинализирани на европейско равнище от парламентарната победа на проевропейските сили", заяви бившият италиански премиер Енрико Лета, председател на фондацията "Жак Делор".

"Но ние трябва да сме реалисти. Има риск това единство да се разпадне веднага, ако дебатът за номинациите започне с вето и обструкции", каза той пред АФП.

Първият сблъсък се очаква още във вторник, когато 28-те национални лидери на ЕС ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят кой трябва да заеме най-високите постове в Европа, включително и да договорят името на новият председател на Комисията.

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че ще подкрепи Манфред Вебер, неин германски колега и водещ кандидат на дясноцентристката Европейска народна партия, която се очаква да остане най-големият блок в новия състав на Европарламента.

Европейските лидери с разногласия за избора на нов председател на ЕК

Френският президент Еманюел Макрон се противопоставя както на Вебер, така и на цялата идея да се позволи парламентарните избори - така наречената система "spitzenkandidat" - да определи кой е номиниран за ролята.

Много други национални лидери споделят скептицизма на Макрон, но Вебер планира да убеди главните парламентарни сили, че те винаги трябва да подкрепят един от своите кандидати.

Противопоставянето може да парализира процеса и поддръжниците на ЕНП посочват заплахата от крайнодесните евроскептици и като призовават лидерите да подкрепят техния „spitzenkandidat“.

"Матео Салвини ще има най-голямата партия в Италия, Льо Пен ще бъде номер едно във Франция и Брекзит партията на Найджъл Фарадж ще бъде начело в Обединеното кралство", заяви представител на партията.

Лидерите на ЕС се срещат отново на 28 май

Очаква се ЕНП да има с около 30 по-малко места отколкото досега в новия Европарламент, където свободният съюз от популисти, евроскептици и националисти може да увеличи редиците си на около 180 евродепутати.

ПОДГОТОВКА ЗА БИТКА

Но докато се очаква ЕНП да сформира коалиция на мнозинството в парламента със 751 места с лявоцентристите и либералния АЛДЕ, популистите ще се борят да сформират свой собствен сплотен блок.

„Право и справедливост“ в Полша, заедно с това, което остана от британския Консервативен контингент, е част от групата на европейските консерватори и реформисти , която се противопоставя на по-тясната интеграция в ЕС.

Но те все още не са се присъединили към откровено евроскептичния Европейски алианс на народите, подкрепен от Льо Пен и „Лига“ на Салвини, нито към популистката „Европа на свободата и демокрацията“ на Фараж.

Въпреки това, ако центристите искат да продължат с европейския проект, те трябва да внимават за евентуален разрив между Макрон и Меркел в Европейския съвет, който представлява лидерите на ЕС.

"Между Европейския парламент и Съвета се води битка за кандидатурите за висшите постове", казва анализаторът Джани Бонвичини за италианския си тръст „Affari Internationali“.

Макрон би могъл да събере достатъчно подкрепа сред колегите си държавни и правителствени ръководители, за да блокира кандидатурата на Вебер на срещата на 21 юни, но тогава парламентът може да откаже да гласува за алтернативния кандидат на Съвета.

Партиите искат да избегнат конфликт, но няма да имат дълго време между обявяването на резултатите от гласуването в неделя и срещата на върха във вторник, за да постигнат споразумение.

"Вебер има 48 часа, за да спаси номинацията си. Той ще се срещне с лидерите на другите политически групи във вторник, за да се опита да наложи правилото за „spitzenkandidat“ преди срещата на върха", заяви източник от ЕС за АФП.

ДА СЕ ИЗИГРАЕ СИСТЕМАТА

Лидерите на ЕНП ще се срещнат, за да потвърдят подкрепата си за суровия баварец, а другите страни ще бъдат помолени да потвърдят, че "няма да гласуват за никого извън процеса".

"Ако се откажем от този принцип, Европейският парламент е мъртъв", каза един от десноцентристките лидери.

Това на практика би попречило на лидерите да посочат кандидат като главния преговарящ от страна на ЕС за Брекзит Мишел Барние или комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, които не са формално водещи кандидати.

Парламентаристите биха могли също така да се опитат да подложат крак на Макрон, като подкрепят лидера на либералите и бившия белгийски премиер Ги Верхофстад като техен нов спикър, отдалечавайки ги от лагера на Макрон.

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.