„Връзките с Бавария са най-активни”, посочи още премиерът

„Двустранните отношения между България и Германия са отлични, със стратегическа важност, а връзките с Бавария са най-активните и динамично развиващите се сред германските федерални провинции“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с министър-председателя на Бавария д-р Маркус Зьодер, която се състоя в Държавната канцелария на Бавария в Мюнхен.

Разговорите между Борисов и Зьодер бяха продължение на успешната и продуктивна среща, която двамата проведоха в София в началото на май, съобщават от пресслужбата на правителството. Днес във фокуса на обсъжданията бяха икономиката и инвестициите.

Министър-председателят Маркус Зьодер отбеляза, че е впечатлен от това колко много немски заводи се откриват в България. „Очакваме още по-засилено икономическо сътрудничество. Придаваме голямо значение на доверието на баварския бизнес за търговия и инвестиции в нашата страна, и полагаме усилия в тази посока“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

Борисов: Нямам нова недекларирана къща (ВИДЕО)

Той добави, че за страната ни е от изключителна важност разширяването на присъствието на български продукти на баварския пазар в перспективни сектори като електрониката и електротехниката, машиностроенето, химическа промишленост, селското стопанство и др. „Стремим се да развиваме иновативни производства с висока добавена стойност и да подобряваме възможностите за развитие на технологиите“, каза още премиерът Борисов пред Маркус Зьодер.

Министър-председателят Борисов заяви, че България активно работи за още по-добри условия за привличане на инвеститори, включително чрез реформиране на професионалното образование и подготвянето на квалифицирани кадри, чрез намаляването на административната тежест и развитието на индустриалните зони.

Двамата премиери бяха категорични, че политическият диалог между България и Бавария е интензивен на всички нива и ще продължи полагането на всички необходими усилия за доразвиване на неизползвания потенциал. Маркус Зьодер предложи да се организира Икономическа вечер на България в Бавария, която да е още един израз на отличните отношения между двете страни.

„Хората искат сигурност, високи доходи, искат да виждат развитие, ние това правим в момента. Лозунги не трябват, а фабрики, инвестиции, индустриализация”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Премиерът изтъкна, че много германски заводи са направени в България, особено в автомобилната индустрия, които освен че се създават, в последствие разширяват производството си.

Българският министър-председател отбеляза, че се работи активно за повече контакти между българския и баварския бизнес, така че двете икономики да бъдат максимално съединени. „Те ни харесват, знаят, че сме стабилна и дисциплинирана държава, ние сме семейство във всяка една сфера”, добави Борисов и акцентира върху ползотворното сътрудничество с много други федерални провинции.

Помолен да коментира днешното изказване на британския премиер Тереза Мей, Борисов изрази надежда да не се сбъднат страшните прогнози, при които вместо Brexit да протече подредено, да дойде някой друг и да поиска нови разговори. Министър-председателят Борисов също така поздрави Франс Тимерманс за резултатите на вота в Холандия и подчерта доброто си приятелство с него.

Премиерът Бойко Борисов участва в заключителното предизборно събитие на кандидата на ЕНП за председател на Европейската комисия Манфред Вебер, което се провежда в столицата на Бавария Мюнхен.

Борисов е един от малцината премиери, поканени за участие в събитието, заедно с канцлера на Германия Ангела Меркел, канцлера на Австрия Себастиан Курц и премиера на Хърватия Андрей Пленкович.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.