Политическият анализатор Стефан Манов коментира куриозните моменти в избирателната система във Франция

Тази неделя Европа гласува. В някои страни на Стария континент евровотът протича куриозно и с висока степен на напрежение. Като например Франция, която тази нощ отново стана мишена на атака.

Евроизборът във Франция – ден като всеки друг, в който французите ще изберат своите нови 74 евродепутати. Напрежение и суматоха няма, а за това, че нещо тази неделя ще се случи свидетелстват единствено оскъдните предизборни афиши.

Камера заснела извършителя от Лион (ВИДЕО+СНИМКИ)

Предизборната кампания във Франция стартира почти в последния момент, а водещите партии направиха своеобразен конкурс коя ще излъчи най млад водач на своята листа. Тук можеш да гласуваш дори с ловджийската си книжка, а партията на Зелените призова своите симпатизанти да отпечатат бюлетините си у дома, за да се спести ненужно изразходване на хартия.

Политическият анализатор Стефан Манов живее и работи в страната повече от 25 години и споделя, че евроизборът днес е изгубил от своята стойност. Избирателната система във Франция е толкова свободна, че е трудно да приемем насериозно куриозните моменти в нея.

Дете сред ранените при експлозията на пешеходна улица в Лион (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Обратно на България, тук всяка партия има своя бюлетина и се гласува с пликове и бюлетини, а не с интегрална бюлетина, както е в България. Още по интересно е да се спомене, че бюлетините се отпечатват от всяка партия и тя е тази, която ги доставя в деня на изборите в определените секции. Имало е случаи, в които в дадени секции не е имало бюлетини за всички състезаващи се. Бюлетините във Франция по никакъв начин не са защитени така, както българските. Знаят зрителите, че те се печатат в печатницата на БНБ и имат статут на ценна книга, с определени номера. Тук например те са хвърчащи листове А4”, казва Стефан Манов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.