Във Великобритания изненадата е новата партия Брекзит

Европа е изправена пред голяма политическа промяна, тъй като традиционните левоцентристки и дясноцентристки партии бяха отстранени от популистки, екологични и крайно десни партии на изборите за Европейски парламент, пише БГНЕС.

Крайната десница получи предимство в неделя след четири дни на гласуване в блока, като партиите, водени от италианския популист Матео Салвини и френския крайнодесен лидер Марин Льо Пен, станаха сред най-големите в европейското събрание. Както Салвини заяви пред своите поддръжници в централата на партията му в Милано, "правилата се променят в Европа".

Социолог: Усмихнатите спечелиха, а начумерените загубиха евровота

Това също беше добра вечер за Зелените, които са загрижени за околната среда, яхнали „зелената вълна“, задвижвана от последните демонстрации заради промените в климата. Резултатите от изборите за Европейски парламент показаха, че зелените партии в Германия, Франция, Великобритания и в няколко други държави са на четвърто място на изборите със 70 места, което е увеличение от 18 в сравнение с изборите през 2014 г.

В Германия Зелените заеха второ място с над 20% от гласовете. Повече от 400 милиона души са имали право на глас на изборите, а около половината са го упражнили, сочи цялостната оценка.Избирателната активност беше най-висока от две десетилетия насам за избори във всичките 28 страни от Европейския съюз.

Анализатори отбелязват повишения ентусиазъм към предизвикателствата, вариращи от промените в климата до възхода на евроскептичните партии. Въпросите на имиграцията, сигурността и околната среда бяха на първо място в дневния ред, като резултатите отразяват тревогите на гласоподавателите.

Изборите се разглеждат и като тест за влиянието на националистическите, популистките и хардлайн движенията, които заляха континента и насърчиха Великобритания изобщо да напусне ЕС.

Гласуването беше възприето като решаващо за бъдещето на блока както от страна на защитниците на ЕС, така и от опонентите му.

Евровотът променя облика на ЕП (ВИДЕО)

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Във Великобритания избирателите предпочетоха крайностите, като с първи резултат се оказа новосформираната Брекзит партия, водена от Найджъл Фараж. Лейбъристите са втори, докато Консерваторите са почти на прага на изчезването.

ФРАНЦИЯ

Във Франция, победата е за крайнодесния „Национален сбор“ над центристката партия на френския президент Еманюел Макрон. Анти-имигрантската партия на Марин Льо Пен излезе начело с 24% от вота пред Макрон, който направи европейската интеграция центъра на своя президентски мандат. Партията на френския президент привлече над 21% от избирателите, сочат резултатите.

ГЕРМАНИЯ

В Германия, страната, която избира най-голям брой членове на Европарламента, управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел отбелязва драстична загуба за сметка на увеличаващата се подкрепа за Зелената партия, като взе само 28% от гласовете и отбеляза най-лошото си представяне на европейските избори.

ИТАЛИЯ

В Италия „Лига“ на Матео Салвини, антимигрантска партия, получава близо 34% от гласовете - скок от около 6% преди пет години. Салвини заяви: „Не само, че „Лига“ е първата партия в Италия, но и Марин Льо Пен е първа във Франция, а Найджъл Фараж е първи във Великобритания. Ето защо, Италия, Франция и Англия са знакът на една Европа, която се променя.

Избори с неочакван финал в Европа или поредица от закономерни събития?

ГЪРЦИЯ

Политическата сцена се промени напълно в неделя, когато Нова демокрация победи убедително управляващата партия СИРИЗА на изборите за Европейски парламент.

Премиерът Алексис Ципрас беше обявил гласуването като вот на доверие в неговото правителство, неговата политика и на самия него. Гласуването обаче се оказа не само поражение за Ципрас, но и земетресение в политиката на Гърция. Дясноцентристката Нова демокрация спечели със сериозна преднина, а СИРИЗА се срути , въпреки че инвестира сериозно в поляризираща реторика и в раздаване на придобивки на избирателите, а ПАСОК зае трето място пред Комунистическата партия и нео-нацистката Златна зора. Разделението между привържениците на спасителния пакет за кризата в страната и противниците на тези стъпки е в ход. Предсрочните парламентарни избори, които Ципрас ще поиска след седмица, вероятно ще отразят това.

 

ПОРТУГАЛИЯ

Португалската социалистическа партия спечели изборите за Европейски парламент с 33,38% от гласовете, с което получава 6 места в законодателния орган на ЕС. Второ място заема дясноцентристката Социалдемократическа партия, която получава подкрепата на 21,94% от избирателите и ще има четирима депутати в ЕП. Левият блок, с 9,82% от гласовете ще има двама евродепутати. Избирателната активност на последните избори в неделя е била едва 31,5%.

Очаква се проевропейските партии да спечелят около две трети от депутатските места 751-местния законодателен орган, който се намира в Брюксел и Страсбург, според прогнозите на парламента и въз основа на първите резултати. Резултатите от вота най-вероятно ще оставят двете основни партии на Европейския парламент - Европейската народна партия и социалистите и демократите - без мнозинство за първи път от 1979 година насам, което води до сложни преговори за създаване на работеща коалиция. Гласуването в целия континент ще се отрази върху вътрешната политика в много страни, както и върху функционирането на блока. Настоящия мандат на Европейския парламент приключва на 1 юли, а новият парламент ще заработи на следващия ден.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.