Стойността на новата придобивка е 17 000 лева

За Международния ден на детето Детската клиника по изгаряния и пластична хирургия към „Н.И.Пирогов“ се сдоби с още една изключително ценна придобивка - апарат Plasmatherm на Barkeyза размразяване и затопляне на всички съхранявани в сакове продукти, като прясно замразена плазма, кръв и еритроцитни концентрати, криопрепарати, замразени стволови клетки или инфузионни разтвори. По време на операциите апаратът спестява усилия и време на екипа, драстично намалява риска от прегряване и съответно бракуване на животоспасяващите и скъпо струващи кръвни разтвори. С него се работи сигурно и лесно, предпазва от замърсяване и инфектиране на персонала и пациентите, запазва биологичното качество на продукта, съобщават от пресцентъра на болницата.

Стойността на новата придобивка е 17 000 лева. Тя е дарение от благотворителната организация Лайънс клуб „София Витоша”. Това не е единственият жест на клуба към  „Н.И.Пирогов“. В края на изминалата година изцяло беше подменено амортизираното оборудване и заменено с удобни, многофункционални легла във всички стаи на отделението, към тях е добавена професионалната вана, в която няколко пъти дневно хидратират обгорените деца от 0 до 18 години, както и 2 апарата за бързо и безболезно откриване на вените при инжектиране. Заедно с кувьоза за Детска клиника по анестезиология и реанимация общата стойност на благотворителните жестове на ЛК „София Витоша“ към болницата надхвърля 120 000 лв.

Интересът към клиниката е продиктуван от факта, че това е единственото специализирано отделение в страната за диагностика, активно лечение и ранна рехабилитация на лица с ограничени и обширни изгаряния и измръзвания. В него се лекуват и проследяват близо 90 % от децата с изгаряния в страната.  Не малка част от тях са с дълбоки изгаряния и лечението им продължава с месеци. Затова и наличието на съвременно оборудване и апаратура е ключов момент от общото лечение.

Лайънс клуб „София Витоша“ е сред водещите благотворителни организации в България. Тяхната мисия е да направи света по-добро място за живеене, помагайки на хора с тежки здравословни и социални проблеми.Сред приоритетите им са превенцията и борбата с очните заболявания, глухотата, диабета, наркоманията, онко заболявания, а също и работа с деца и младежи доказали своя талант в областта на културата, науката и образованието.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.