Пробите са взети от вулкан

Учени откриха микроби, живеещи при 89 градуса Целзий в силно киселинна среда на етиопски вулкан, съобщи БТА.

Пробите са взети от вулкана Далол, който е едно от най-горещите и негостоприемни за живот места на Земята. Откритието може да помогне в търсенето на живот на Марс и други планети.
В района около вулкана Далол има много соли, включително сребърен хлорид, цинков и железен сулфид, каменна сол.

Учените от испанския Център по асторбиология са взели проби от тях и са ги транспортирали до лабораторията си в стерилни запечатани стъкленици. След това са ги изследвали с електронна микроскопия, направили са им химически и ДНК анализ. Така открили малки сферични структури, които се оказали микроби Nanohaloarchehaeles, живеещи в компактни колонии. Всеки микроб е 20 пъти по-малък от обичайното. 

Учени откриха най-древните сложни организми на Земята

Вулканът Далол е на 125 м под морското ниво. Хидротермалната активност се подхранва от вода, загрявана от плитък магмен резервоар под него. "Това е екзотична, мултиекстремна среда, с организми, които обичат високите температури, солта и много ниското рН" - каза ръководителят на екипа д-р Фелипе Гомес. 

Заради необичайните си геохимически характеристики районът е подобен на хидротермалната среда, която би трябвало да е съществувала на Марс, включително и на мястото на кратера Гусев, където кацна роувърът "Спирит". 

Древните индианци открили съвременен метод за контролиране на растителността

Макар и Марс сега да е пустинен, много данни насочват, че вероятно там е имало големи водни басейни преди три-четири милиарда години.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.