Вече и 6-годишните умеят да боравят с устройството, сочи изследване

Използват го да слушат музика, да гледат видеа или да чатят в мрежата: все повече деца и от все по-ранна възраст посягат към смартфона. Днес дори вече и 6-годишните умеят да боравят с устройството, сочи изследване.

Няма нужда да отправяме поглед в далечното минало, за да установим колко бързо се променя делникът на децата в Германия. Достатъчно е да разгледаме статистиките от последните пет години. А в тях веднага се набива на очи следното: все повече деца използват през свободното си време смартфон. Ако през 2014 само 1/5 от децата на възраст между 6 и 7 години са използвали мобилен телефон, през 2019-а делът им е нараснал до 54 процента.

При по-големите деца смартфонът е неразделна част от живота им - днес 75% от десетгодишните в Германия имат собствен телефон. В тази възрастова група е отчетено увеличение от 55% спрямо 2014 година. Това става ясно от актуално изследване, проведено по поръчка на Федералното сдружение за информационни технологии и телекомуникации "Битком".

Опасно ли е пристрастяването към интернет?

Какво правят децата със смартфона?

"Таблетите и смартфоните вече са неразделна част от ежедневието на децата и младежите", казва президентът на "Битком" Ахим Берг. Поради тази причина е важно децата отрано да се научат да боравят компетентно с тези устройства и да сърфират безопасно в интернет, подчертава експертът. "Децата имат право да бъдат част от дигиталния свят. Родителите им обаче трябва да ги придружават много внимателно по този път", казва още той.

Повече от половината участници в допитването са признали, че не могат да си представят живота без смартфон. А 65% са посочили, че в определени ситуации родителите им налагат забрана за използването на смартфони вкъщи.

Но какво точно правят децата със смартфона? Телефонните разговори, за които всъщност навремето е бил измислен телефонът, не са основното им занимание. 88% от децата на възраст между 10 и 18 години използват смартфона най-вече за слушане на музика. Почти толкова деца (87%) го използват за гледане на видеа в различни платформи. Със смартфона телефонират 84% от децата. А близо 75% го използват, за да си правят снимки или видеа, а 61% са активни и в социалните мрежи. И още една интересна цифра: 56% го използват като будилник.

Децата между 10 и 11 години използват най-вече приложението TikTok, а децата над 12 години предпочитат Instagram и Snapchat. Facebook се използва най-вече от младежите над 16 години, а Whatsapp от всички възрастови групи.

Таблетите влизат в учебните часове на най-малките

Грешката в образованието

72% от младежите между 16 и 18 години посочват, че използват смартфона за учебни цели. Мобилните телефони и компютрите обаче почти не са интегрирани в училищното обучение и това е грешка, твърди президентът на "Битком". "Абсолютно погрешно е в часовете в училище да се забранява употребата на устройство, което учениците използват ежедневно и благодарение на което получават информация по най-различни теми. Смартфоните би трябвало да се използват активно, а децата да бъдат обучени как да боравят правилно с тях", казва Ахим Берг.

Въпреки че в училище се говори все още твърде малко по темата, децата в Германия са много по-внимателни в интернет, отколкото преди десет години. Днес две трети от децата между 10 и 18 години казват, че внимават каква лична информация споделят в интернет. 40% посочват, че са преживявали и неприятни ситуации в мрежата. Така например 14% от децата над 10 години са ставали жертва на онлайн мобинг или обиди. "Задача на родителите е да информират децата си за опасностите в интернет", казва Ахим Берг. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.