Те били внасяни от Китай

Властите конфискуваха 53 000 чифта опасни за зрението слънчеви очила. Стоката менте е открита при акция на ГДБОП в два склада във Варна. Според данни на полицията ментетата е трябвало да бъдат пласирани чрез интернет сайтове. Очилата се внасяли от Китай. А част от тях от България продължавали пътя си към пазарите на други балкански страни. Надписите и логата на иззетите реплики имитирали напълно оригиналните, но качеството им било под въпрос. Именно това ги прави особено опасни за зрението.

Трите основни сайта, през които е трябвало да бъдат продавани ментетата, са затворени от ГДБОП. Очилата менте са били подготвяни за продажба по интернет през летния сезон. Установено е, че много сайтове в страната зареждат на едро с фалшивата стока от двете разкрити варненски депа.

Конфискуваха слънчеви очила-менте, опасни за зрението

„Това са над 50 търговски марки, над 500 модела очила, за които не се плащат данъци. Нарушават се авторските права и правата на интелектуалната собственост. Няма кой да гарантира за качество, тъй като тези очила се продават в сайтове, които не се контролират. Отделно се продават по сергии, които не подлежат на контрол. Тези тъмни очила отварят зеницата, а всъщност нямат филтри да в защитят. Така, слънчевите лъчи проникват в окото”, заяви началникът на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП – МВР Явор Колев.

От ГДБОП съветват  да се купуват очила само от официалните интернет страници на търговските марки. Или от сайтове, регистрирани в НАП.

Репортерът ни Георги Георгиев и оптикът Мина Димитрова провериха имат ли изобщо UV-защита и остатъчен диоптър конфиксуваните очила. Резултатите от проверката гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.