Язовир Тутраканци ще бъде източен напълно

Отмениха частичното бедствено положение в Провадия. То беше обявено във вторник заради преливане на язовир "Тутраканци". Решението бе взето на заседание на Кризисния щаб в общината. През нощта срещу сряда язовирът беше източен до ниво от 50 см.

СНИМКИ ОТ ИЗТОЧВАНЕТО НА яЗОВИРА ВИЖТЕ ТУК

Предстои той да бъде източен напълно, за да се провери състоянието на стената му. Специална комисия ще решава дали да бъде разрушен.

Евакуираните хора и животни от застрашените 12 сгради в село Тутраканци започнаха да се връщат по домовете си в сряда. До този момент пет екипа на полицията пазиха къщите на хората, каза заместник-кметът на Община Провадия и председател на Кризисния щаб Анатоли Атанасов в ефира на "Здравей, България".

ПРЕЛИВА ЯЗОВИР В ТУТРАКАНЦИ, ЕВАКУИРАТ ХОРАТА - СНИМКИ

Заради проливните дъждове имаше риск от скъсване на язовирната стена. Два екипа на пожарната и хидро-модул бяха изпратени на място. Над язовирната стена се поставяха чували с пясък. С помощта на багер беше разширен преливникът.  В късните часове във вторник нивото на язовира започна да спада.  

ПОРОИ В БЪЛГАРИЯ: Градушки, наводнения и евакуация на хора (ВИДЕО+СНИМКИ)

Във вторник временно бяха евакуирани част от жителите на село Тутраканци. Изведени бяха жителите на 12 имота, които са в близост до реката, чието ниво се покачи заради придошлата вода от язовир "Тутраканци". 

Заместник-кметът на Провадия обясни, че водоемът е собственост на общината и е даден на концесия. През 2018 г. Общинският съвет е взел решение язовирът да бъде предоставен на държавното предприятие за стопанисване. Към този момент обаче няма решение дали ще бъде прехвърлен или ще остане собственост на общината. По думите на Атанасов всички проверки са показали, че язовирът е в добро техническо състояние. В последните години са правени няколко предписания от държавните служби. Според концесионера всички препоръки са изпълнени. 

Репортер: Деян Герговски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.