Виолончелистката търси средства, за да завърши образованието си

Маги е оставила следи в „Роял Албърт Хол”, а сега организира кампания по събиране на средства, за да продължи да се развива в Кралската музикална академия във Великобритания.

За да свириш виртуозно, не е достатъчно да си перфектен, да знаеш нотите наизуст, или да не правиш никакви грешки. Истински добрият музикант се познава по душата. Той има голямо сърце и от него раздава малки парченца на публиката. Независимо дали в „Роял Албърт Хол”,  или просто на улицата, за случайните минувачи.

Талантът на Маги е безспорен, но без къртовска работа и денонощни репетиции, той не значи нищо. За нея виолончелото е всичко. Приятелството им започва преди 20 години, когато тя е само на 8. Музикалният талант се предава може би по наследство в семейството на Маги, защото майка й е оперна певица медзо сопран. Брат й също свири на музикален инструмент като дете.

Качествата на отдадения спортист и талантливия актьор са заложени в младия музикант. Противно на очакванията, Маги тренира стрийт фитнес. Това не й пречи да свири грациозно и красиво. След музикалната академия в София, пътят на мечтите й продължава към Лондон и Кралската музикална академия, където журито приема Маги веднага, именно заради таланта й.

„Те бяха много впечатлени и веднага след втория тур ми казаха, че ме приемат. Аз се разплаках. Започнах да ги прегръщам. Бях много щастлива”, споделя тя.

В Кралската академия Маги може да бъде себе си. Научава, че дори и правилата в класическата музика се нарушават, когато ръката ти се слива с инструмента.  И въпреки че пътят на мечтите е осеян с препъни камъни, парите не би трябвало да пречат на мечтите. И мечтите намират начин – стига да са истински.

„Няма как да продължа, защото ми трябваха страшно много пари. Почувствах се малко тъпо, когато ме попитаха дали ще мога да намеря парите, защото в крайна сметка мислех, че талантът е най-важен, но бях безсилна, защото нямах парите”, казва Маги.

Магистратурата би отворила много врати за световни концертни зали за Маги. Маги не пада духом. Мечтата й да завърши магистратура в Кралската музикална академия може да стане реалност, ако малко хора допринесат за тази малка голяма мечта.

Чрез онлайн платформа за краудфъндинг, всеки може да остави своята малко, но забележима следа в пътя на Маги към върха.  Засега са събрани 6% от сумата, остават още 94%, а срокът е до януари.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.