Отговорът в репортажа на Яна Николова

Възможно ли е на година да правиш само толкова боклук, колкото се побира в един голям стъклен буркан - това се превърна в световен символ на философията за нулев отпадък.

 А тя има своите последователи и у нас.

Един свят, в който нищо не се хвърля. Идеята се вмъква в главата и в дома на Блажка Димитрова преди близо три години. „количеството отпадък, което хвърлям, сравнено с това, което хвърлях преди две години и половина е намаляло с 99%. На мен в ежедневието не ми се налага да ходя до боклука, може би в месеца ми се налага да отивам веднъж”, споделя тя.

Спират ли изграждането на завод за горене на отпадъци в София?

Първата и най-важна стъпка е да се откажем от нещата, от които нямаме нужда и да не разчитаме само на рециклирането. От собствения си дом, Блажка внася философията и в първия ресторант с нулев отпадък в България. Винаги пазарува само в собствени съдове и торби за многократна употреба.  И открива, че всичко това, освен за природата, е полезно и за собствения й джоб.

Храната в ресторанта се пакетира в специални кутии, които клиентите после връщат. Основни клиенти са големи компании със зелено мислене. Но и бъдещите граждани на Европа като бебето Елена.

ДРЕХИ НА БОКЛУКА: Как изхвърленият текстил замърсява околната среда?

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.