Над 1000 шофьори са засечени от новите камери

Над 1000 нарушители за 48 часа са заснети да карат в бус лентите в София. Това показват данните от новите камери. Те са 40 и са монтирани на ключови кръстовища в София.

КАМЕРИ В БУС ЛЕНТИТЕ: Ще спрат ли нарушенията

„Постоянно съм на нокти. Най-опасното е, когато автобусът е в движение, а двете колони вляво са спрели. И когато колега реши да се включи в бус лентата, тогава вече трябва да реагираш със спирачки, което не е много добре за пътниците”, разказва Ромео Рангелов, който от 10 години e зад волана на автобус от Градския транспорт.

40-те нови камери вече следят кой нарушава правилата. Картината, запечатана от тях, пристига в Центъра за управление и анализ на трафика. 

„Не е хубаво да се издава точната локация. Тя няма да остане константна във времето. Ако усетим, че някъде има бум на нарушители или заобикаляне на камерите или нещо друго, което пречи на градския транспорт, те ще бъдат с променено разположение”, каза директорът на дирекция „Управление и анализ на трафика” Димитър Петров.

На базата на записа се оформя досие на провинението и виновника. Данните отиват в Пътна полиция, която трябва да наложи санкции. „Главната цел е да се превъзпитат водачите, а не да се наложат, колкото се може повече глоби”, допълни Петров. 

40 камери от днес следят бус лентите в София

Наказанието за такова провинение е глоба от 50 лева.

„Малко са 50 лева. Би трябвало първо нарушение 50, второ – 100 или 200 да кажем, за да може човек да се чукне в главата, че трябва да спазва някакъв ред на движение”, коментира Ромео Рангелов. 

От Столичната община очакват в рамките на месец камерите да дадат резултат и броят на водачите, които шофират неправомерно в бус лентата, да намалее.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.