Премиер Зоран Заев заяви, че няма да има предсрочни парламентарни избори

Македонският премиер Зоран Заев съобщи, че ще извърши промени в правителството и в страната няма да се провеждат предсрочни парламентарни избори. Това стана ясно на заседанието на Централния съвет на СДСМ в Охрид, предаде БГНЕС. 

Зоран Заев уволни всички 78 общински партийни лидери

Приоритет остава интеграцията на страната в ЕС и НАТО. 

„В допълнение към факта, че процесите на ратификация на членството ни в НАТО се движат отлично, втората цел е, след 15 години опити, да получим дата за започване на преговори за членство в ЕС. Получихме уверения от държавите-членки, че Европейският съвет ще направи заключение на 20-21 юни, а в същото време Бундестагът ще ратифицира доклада през септември и датата ще ни бъде дадена през октомври“, заяви лидерът на СДСМ, цитиран от агенцията.

Заев подчерта, че удължаването на времето за доклада и на самата дата на преговорите се дължат на провеждането на избори за Европейски парламент. 

„Два или три месеца не са толкова важни. Всичко това не ни поставя в състояние да съкратим времето на всякакви политически промени и да вземем решение, което е най-подходящо за държавата и за гражданите, а именно да сложим край на идеята за предсрочни избори и правителството да продължи с целия си капацитет, като се посвети на реформите, но и на икономическите перспективи като приоритет за тази година", каза Заев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.