Десети ден градът бедства без питейна вода

Задълбочава се кризата в Стрелча. Десети ден градът бедства без питейна вода. Кметът на Стрелча Стойно Чачов поиска спешна помощ от държавния резерв. В града вече доставят минерална вода и хранителни продукти от първа необходимост.

Водоноски са разположени на две места в града, но водата от тях е негодна за пиене. Може да се ползва само за битови нужди. Тъй като бедственото положение продължава, в понеделник местната власт ще раздаде на населението минерална вода и хранителни продукти. Два тира с държавна помощ днес пристигнаха в града. Те ще бъдат раздадени на 4500 души.

Удължават бедственото положение в Стрелча до 24 юни

Въпреки възстановеното водоподаването в домовете на хората, десети ден водата от чешмите е негодна за пиене и крие рискове за здравето. Предупредена за опасността Василка Кичукова вече седмица, по четири пъти на ден, пеша с туби в ръце ходи да налива от  близкия минерален извор, но и там водата вече спира. „Така е. Потреблението и голямо и за това спира. Няма как. И при това хората го пазят”, казва Кичукова.

Детската градина работи на авариен режим. Заради страха от зарази от 100 сега има 35 деца. „Децата си носят, всеки си носи водичка в шишенце”, каза Ангелина Прощакова – учител в ДГ- Стрелча.

Кризата с питейна вода доведе до напрежение сред хотелиерите, които отчитат отлив на туристи. „Обаждат се по телефона и питат какво е положението, защото с малки деца, с внучета и се страхуват хората да тръгват изобщо”, каза Василка Динчева - собственик на семеен хотел.

В Стрелча вече има вода, но е негодна за пиене

По искане на кмета на града Агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” достави два тира с безвъзмездна помощ от държавата. „Консерви пристигнаха, грах, сухи супи, телешко като порции и домати. Няколко са артикулите 4 или 5 плюс минерална вода, която също ще раздадем по списък на всеки един нуждаещ се и желаещ наш съгражданин”, коментира кметът на град Стрелча Стойно Чачов.

В най-оптимистичният вариант жителите на Стрелча ще имат годна питейна вода в началото на юли, ако времето позволи. „Но трябва да изчистим и третия резервоар. Да проведен обеззаразяване на мрежите и съоръженията от палнинското водохващане до водоизточниците от домовете на хората”, коментира управителят на ВиК- Стрелча Филип Фингаров.

Бедственото положение в града остава до понеделник, когато кметът ще реши дали да удължи с още седмица извънредната ситуация.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес