Жълт код за опасно време в 19 области

Още в неделя вечерта и през нощта очакваме студен атмосферен фронт да премине над страната. Привечер и през нощта се очакват интензивни краткотрайни валежи с мощни гръмотевични бури в Западна България и по-конкретно в планинските райони и крайния Северозапад. Температурите ще паднат и ако в неделя дневните максимални стойности са между 33 и 36 градуса, то в понеделник те ще са между 26 и 30.

В първия ден на новата седмица времето ще е динамично и неустойчиво. На много места в западните и централните райони се очакват краткотрайни, но на места интензивни превалявания с гръмотевици. Има условия за локални бури с градушки и силни пориви на вятъра. В някои райони на Централна България - в Дунавската равнина, Предбалкана и Стара планина ще паднат около и над 30 литра на квадратен метър дъжд за денонощието. За 15 области на страната е в сила жълт код за опасно време.

Заради обилните дъждове има опасност от поройни наводнения. Ниво “Тревога” в следващите 48 часа е в сила за река Тунджа около язовир Копринка. Под наблюдение са още реките Тимок, горното течение на Огоста и старопланинските притоци на Искър в Северозападна България. В Централна България - река Вит около Тетевен, долното течение на Осъм, реките Янтра и Росица. На Югозапад под риск са реките Исток (приток на Места) и Градевска (приток на Струма).


Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.