Службите са в готовност за евакуация на хората

Рязко влошаване на времето в четири области на страната. Тази прогноза на синоптиците вдигна службите на крак във Враца, Ловеч, Велико Търново и Габрово. В очакване на градушки са Варна и Бургас.

Във Великотърновско се очакват валежи от 50 до 60 литра на кв/м. Следят се нивата на реките и язовирите в региона. В готовност да евакуират хора са службите, стана ясно след тяхната обща среща днес в областната управа на Велико Търново. Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Николай Николов обяви и какви мерки са набелязани след срещата: „Да се обърне особено внимание на застрашените домове, ако има такива. С идеята хората да бъдат максимално бързо евакуираним така че да не се получи застрашаване на техния живот, недай, Боже, – загубата му. Изпълнителната агенция за борба с градушките наблюдават цялата страна. Има две точки. Те са до Бургас и Варна. Увериха ме, че техните екипи са готови. Съоръженията са с необходимите противоградови ракети”, обясни комисар Николов.

„Всеки язовир е рисков. В Стражица в момента се изпуска язовира над село Камен. Всички собственици са длъжни и сме дали предписание да се поддържат нива, които да имат свободен обем, за да поемат съответните валежи”, коментира Димитър Йорданов – началник на дирекция „Надзор на язовири” в ДАМТН за Централна Северна България;

Общо 406 язовира се следят от Велико Търново на територията и на областите Русе, Разград, Силистра и Габрово. Преди часове на юг имаше порой. Само за няколко минути улиците в Слънчев бряг и Бургас потънаха под вода, като най-сериозно беше нивото в ниските участъци.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.