В 146 секции с машини избирателите избрали хартията

Европейските избори бяха честни, спокойни и успешни. Такава бе оценката на председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева, съобщава БГНЕС.

Председателят на ЦИК представи отчет за евроизборите пред депутатите от правната комисия в парламента.  

Специално място в анализа на ЦИК бе отделено на машинното гласуване, каквото се проведе в 3000 секции на страната. Оказва се обаче, че едва 7,59% от всички гласували са пуснали вота си машинно. Данните показват още, че само 27,7% от гласоподавателите в секциите с машинно гласуване са избрали да го използват, а останалите 72,3% са предпочели традиционната хартиена бюлетина.

Окончателно: Кои от новите ни евродепутати са с най-много преференции?

„Тези данни сочат, че цената на един глас с машинно гласуване, с оглед на броя на избирателите и разходите за наемане на машините, сертифицирането им, пазарно проучване, организиране на обществена поръчка, разпределение на секциите на случаен принцип, както и допълнителното възнаграждение на членовете на СИК с машинно гласуване, възлиза на около 59 лева. Цената на един глас с хартиена бюлетина е 0,77 лв.“, уточни Стефка Стоева.

Нито един избирател от 146 секции с машини не е избрал да гласува машинно. В 295 от секциите пък машинно са гласували под 10 избиратели. В 77 секции са установени несъответствия между данните от машинното гласуване и попълнените в протокола числа за разпределението на гласовете по кандидатски листи. 1139 са секциите, с установени същите несъответствия, но по отношение на разпределението на преференциите. „Като цяло близо 40% от протоколите на СИК с машинно гласуване съдържат грешки при отчитането на действителните гласове или на преференциите. Важното е обаче, че тези несъответствия, в тези избори, категорично не водят до промяна на резултатите от изборите, както при разпределение на мандатите, така и при пренареждане на кандидатските листи според преференциите“, уточни председателят на изборната комисия.

Председателката на ЦИК обобщи, че ниският процент на възползвалите се от машинния вот показва, че тази форма на гласуване е неоправдано скъпа.

„Много вероятно е тази цена да е още по-висока за предстоящите местни избори, за които законодателят предвижда да се гласува машинно вече в 6 000 секции, или в 67% от секциите в големите населени места“, допълни още тя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.