В океаните всяка година се изоставя или губи по време на бури от 600 000 до 8000 тона риболовно оборудване

Само за месец природозащитници събраха 40 тона изоставени рибарски мрежи от острова с боклуци в Тихия океан в мисия за почистването му, съобщава БТА.

Товарен кораб, оборудван с кран, отпътува от Хавай към сърцето на Тихия океан. Оттам бяха извадени предимно найлонови рибарски мрежи, в които се оплитат китове, костенурки, риби и корали.

Доброволците от института с идеална цел "Оушън вояджис" са извадили мрежите от мястото, където се събират океанските потоци между Хавай и Калифорния. Групата е сред малкото, които вадят пластмаси от открит океан. Освен скъпо, това занимание е и много времеемко и опасно.

Корабът се е върнал на 18 юни в Хонолулу. Там два тона пастмасови боклуци са отделени от рибарските мрежи и дарени на местни творци, които да ги превърнат в произведения на изкуството. Останалите ще бъдат предадени на завод за преработка на боклуци, който да ги превърне в енергия. 

В океаните всяка година се изоставя или губи по време на бури от 600 000 до 8000 тона риболовно оборудване. Други девет милиона тона пластмасови отпадъци - бутилки, торбички, играчки, попадат в океана от плажовете и реките. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.