От БФИЕК обявиха, че очакват от премиера да реши проблема

Бизнесът в задочен спор с министъра на енергетиката за цената на тока на свободния пазар. Очакват от премиера Бойко Борисов да реши проблема и държавата да не допуска пикови цени на тока, надвишаващи в пъти европейските. Министър Теменужка Петкова заяви, че цената се определя от търсенето и предлагането, но потвърди, че се търси начин за преодоляване на създаденото напрежение.

Бизнесът: От юли токът у нас е най-скъпият в целия ЕС, апелираме за намеса на премиера

Късо съединение между индустриалците и министъра на енергетиката Теменужка Петкова заради цената на тока на свободния пазар. От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори обвиниха министъра на енергетиката в разпространени на фалшиви новини. 

„Днес от ефира на NOVA министър Теменужка Петкова произведе фалшива новина като заяви, че България е най-евтиният пазар на електроенергия днес”, заявиха в своя позиция от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Енергийният министър: Няма спекулации с цената на тока за бизнеса

Повод за обвинението стана обяснението на министъра за високите цени на тока за бизнеса, които тя даде в ефира на NOVA.

“Tова е свободен пазар, на който единственият регулатор е търсеното и предлагането. Ако отворите цените на борсите, които са в региона за днес, ще видите, че България е с най-ниската цена на електрическа енергия на платформата ден напред”, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Бизнесът не се съгласи с казаното и показа данни, от които ставало видно, че днешната цена в България е по-висока от промишления ток в Западна Европа.

Работодателите допълниха, че на борсовия пазар един единствен играч е закупил 1000 Мвт часа, с „любезното съдействие на министъра”. Наричайки купувача спекулант. 

„Г-жо Министър, на борсовия пазар има изкупено значително количество от над 1000 Мвт от един играч, който Вие познавате. Този играч разиграва цялата икономика, а Вашето мълчание става подозрително. /…/ Растежът на българската икономика, инвестициите, ръстът на заплатите услужливо са предадени на спекулант с Вашето любезно бездействие”, пишат в становището си от БФИЕК.

Бизнесът: Настояваме държавата да се намеси на свободния енергиен пазар

По-рано през деня самата Петкова призна, че напрежение в сектора съществува и за решаването му трябва да се търси изход.

„Мисля, че трябва да намерим сили и начин напрежението, което се създаде,  да бъде преодоляно. В интерес на всички е балансирано решение. За нас най-важно е българският бизнес да бъде конкурентоспособен”, каза Петкова.

Очевидно недоволни от чутото индустриалците изразиха надежда, че последна дума по темата ще има премиерът Бойко Борисов.

„Остана ни последната надежда - намесата на министър-председателя Бойко Борисов!”, заявиха те в позицията си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК