Идеята е на природозащитниците от WWF

Годишната консумация на риба се повишава два пъти по-бързо от нарастването на населението на Земята. Това провокира природозащитниците от WWF да изработят рибен буквар.

„Става въпрос за един много интересен буквар, който помага на хората да направят своя отговорен избор на риба. Разработили сме както онлайн, така и хартиен вариант, за да е удобно за всеки. Хората биха могли да прочетат до колко са застрашени определени видове и би ли навредило на световните запаси, ако си изберем риба от изчезваща популация”, каза Константин Христов от WWF.

До края на годината ЕС ще разчита само на внос на риба и морски продукти

В разгара на лятото рибните запаси на Европейския съюз са изчерпани, показва доклад на ООН. В ресорната организация по прехрана и земеделие са пресметнали какви количества риба годишно изяжда всеки жител на 28-те страни членки. По този показател България се нарежда едва на предпоследно място, с 6 килограма на човек. В дъното на класацията е Унгария, а най-много рибни порции на глава от населението – цели 55 килограма, се падат на Португалия.

Уловът не стига на държавите, за да покрият годишните си нужди от риба. Така, от 5-ти май Португалия разчита на внос.

Извадиха 70 килограма риба от бракониерски мрежи в язовир "Ястребино"

От ООН са сметнали, че през изминалата седмица, на 9-ти юли, Европейският съюз е изчерпал собствения си рибен ресурс. Рибата, която се хваща в български териториални води, би стигнала да покрие потреблението ни само до 1-ви юни.

„Уловът е на едни и същи нива в последните седем години. Може да се каже, че летните месеци са по-слаби за риболовците, защото рибите се оттеглят по-навътре в морето. В момента се ловят всички видове, които не са мигриращи”, коментира директорът по „Рибарство и контрол” в ИАРА Тодор Ангелов.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес