В понеделник стана ясно, че има теч на информация от приходната агенция

В понеделник стана ясно, че хакерска атака е станала причина за изтичането на данни от Националната агенция по приходите. Засегнати са близо 5 милиона граждани. НАП и ДАНС започнаха проверка по случая.

Анонимни хакери твърдят, че притежават данните на милиони българи

„Нивото на сигурност в нашите държавни системи и организации не е високо. Подобни атаки се случват всеки ден, но често те не стигат до медиите. Става въпрос за служител, който работи или в НАП, или в Министерството на финансите. По-вероятно второто. Той е дърпал частична информация от регистри. Тези данни са извадки. Не става въпрос за пълния регистър”, каза в ефира на „Здравей, България” програмистът и създател на "Софтуерен университет" Светлин Наков. Той каза още, че извършителят на атаката може да е гневен бивш служител или специалист, ремонтирал служебен компютър на човек от НАП или министерството.  "Най-вероятно обаче човекът си е инсталирал програма със стандартна парола, която я има в интернет", поясни експертът.

76% от мобилните приложения са достъпни за хакерски атаки

По думите му масово в държавните институции има пробив в сигурността. „Изтеклите данни не са твърде ценни. Има информация за хора, които са подавали данъчна декларация”, каза още Светлин Наков.

Той допълни, че вероятно хакерът е българин. „Датите на всички файлове са 10 ноември 1989 г. Вероятно е по-възрастен човек. Младите не помнят тази дата. А и един руснак ще знае ли тази дата?”, коментира още Наков.

Повече по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.