Данните са от проучване на "Позитив Технолоджис"

Най-разпространената уязвимост на мобилните приложения е опасното съхранение на данни, което се намира в 76% от техните програми, в резултат на което личните данни и финансовата информация на потребителите могат да попаднат в ръцете на хакери. Това сочат резултатите от проучване на „Позитив Технолоджис“, предаде БГНЕС.

"Експерти установиха, че най-голямата уязвимост за съхранение на данни се намира в 76% от мобилните приложения: пароли, финансова информация, лични данни и лична кореспонденция могат да попаднат в ръцете на хакери", се казва в изследването.

Според проучването, приложенията на Android с критични уязвимости са малко по-често срещани от приложенията на iOS (43% срещу 38%). "Въпреки това тази разлика е незначителна и общото ниво на сигурност на клиентските мобилни приложения за двете платформи е почти същото", смятат от компанията.

Пробив в сигурността на WhatsApp

Станислав Кузнецов, заместник-председател на „Сбербанк“, в края на май заяви, че щетите за руската икономика от киберпрестъпниците през 2019 г. могат да се удвоят спрямо прогнозата от 1,3 трилиона рубли през 2018 година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.