Дават по 150 лева за отстрел на диви прасета в карантинната зона

Разпространението на заразата от африканска чума ще има катастрофални последици. За това предупреждават свиневъди от русенско, където се отглеждат 1/4 от прасетата в страната. В двете села, където бяха открити нови огнища на болестта започна евтаназирането на животните.

Пътищата към селата Ценово, Пет кладенци и Долна студена се охраняват от полиция и не се допуска влизането и излизането без дезинфекция, а колите се проверяват.

Заради африканската чума: Евтанизират домашни прасета около Мизия

„Вече открихме месо в много багажници на коли. Няма да се допуска нито един автомобил от огнищата”, каза директорът на БАБХ Дамян Илиев.

Извършва се дезинфекция в район от 3 километра около селата със зараза. Въведена е и предпазна зона от 20 километра около засегнатите райони.

Според собствениците на един от големите свинекомплекси в Голямо Враново тези мерки не са достатъчни.

Кой е виновен за разпространението на африканската чума сред свинете?

„Според мен решението е да се реагира бързо. Всички животни в задния двор да бъдат унищожени. Мисля,че могат да се намерят пари в държавата и хората да бъдат обезщети. За мен това е бедствено положение”, каза още собственикът на свинекомплекс Миленка Димитрова.

19 болни прасета от фермата в село Пет кладенци днес бяха умъртвени. В Долна студена пък бе унижено поголовие от 150 нерегистрирани прасета.

С решение на извънредния епидемиологичен щаб се увеличава финансовото стимулиране за отстрел на дива свиня три пъти - на 150 лева в 20 километровите зони около огнищата. А в русенско започва проучване за източниците на заразата.

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.