В понеделник беше открито огнище на заразата във Врачанско

Умъртвяват прасетата в 3-километровата зона около град Мизия, където беше регистриран случай на африканска чума. Днес в няколко населени места бяха направени контролно-пропускателни пунктове, тъй като там минава и международното трасе към ферибота в Оряхово.

Чума по свинете във Врачанско, ново огнище има и в Плевен

Баба Цветанка вързала кучето отпред, за да я извести, когато дойдат ветеринарите. 

"Тук какво се случи, да не става никъде! Свършихме! А зимата какво ще ядем? Ще купуваме това, където от държавите го праща замразено на по 20 години?!", каза Цветанка Треперешка.

Тя знае само, че в частно стопанство в другия край на града заболели 4 прасета на един собственик. Заклали всичките си прасета предварително, въпреки че били сигурни, че са здрави. Месото прибрали във фризера.

Започна дезинфекцията след умъртвяването на прасетата край Созопол

"Съгласно всички еевропейски, международни и български изисквания в 3-километровата зона около дадено огнище, всички живи прасета се унищожават, независимо дали са били регистрирани или не са били регистрирани", каза експертът в Министерството на земеделието и храните д-р Илиян Костов.

"Значи, ако се ловим специално за закона, то 99% от тая държава е незаконно. Само 1% е законно и то се изопачава и то", каза още Тихомир Бачев.

За да не се разпространява заразата обаче, на всички входно-изходни пунктове са направени специални КПП-та със слама и найлон, обработени със специални разтвори срещу африканската чума.

Репортер: Румяна Попова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.