Няма засегнати индустриални ферми в рестриктивните зони, които са създадени

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди ново огнище на африканска чума при домашни свине в област Търговище в стопанство, в което се отглеждат 12 нерегистрирани свине. То се намира в квартал „Въбел“ в град Търговище. Взетите проби от свинете са потвърдени като положителни за вируса на африканска чума по свинете (АЧС), съобщават от БАБХ.

Огнището е установено в рамките на пасивното наблюдение в резултат от постъпили в ОДБХ към БАБХ уведомления за заболеваемост при домашните свине. В землището на ДЛС „Черни Лом“, град Попово, област Търговище е установен и случай на африканска чума при диво прасе.

Армията и жандармерията се включват в борбата с африканската чума по свинете

До този момент в област Търговище не беше констатирано заболяването АЧС при домашни или диви свине.

В област Русе бе потвърден случай на африканска чума при дива свиня в землището на Горно Абланово. Случай с три диви свине, намерени мъртви, бе констатиран и в област Враца, в землището на ДУ „Дъбник“, град Враца.

В Търговище са създадени зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3-километрова предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Кой е виновен за разпространението на африканската чума сред свинете?

Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

Няма засегнати индустриални ферми в рестриктивните зони, които са създадени.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.