Темата коментира гл. комисар Николай Николов

През настоящото лято темата за пожарите отстъпи пред множеството проблемни ситуации и наводнения, които обилните дъждове създадоха. Въпреки че към настоящия момент няма сериозни пожари, през февруари и в началото на март обстановката в държавата е била изключително тежка от гледна точка на огнените стихии.

„Последният сезон беше показателен в това отношение. Радостното е, че нямаше жертви. Общият брой пожари за тази година обаче е с 8000 повече. Метеорологичната обстановка тази година създаде ситуация за по-голям абсолютен брой пожари”, коментира гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР.

Столичната пожарна отбелязва 141 години от създаването си

В противопожарната служба се провежда конкурс за огнеборци, с който се очаква да се назначат близо 80 нови попълнения.

„До 25 юли е срокът за приемане на документи. Предстои да назначим 79 нови пожарникари. На практика всички свободни длъжности на най-ниското ниво ще бъдат заети до края на годината. Заплащането е един от основните мотивационни моменти, но не е най-важният. Смятам, че по-същественият е значимостта на човека, който упражнява тази професия”, допълни гл. комисар Николай Николов.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.