Премиерът призова посланиците да не карат българите да чакат на опашки пред мисиите

Премиерът Бойко Борисов разкри защо сме предпочели да платим накуп, а не разсрочено новите изтребители. 

"Аз настоях да платим веднага, защото ми омръзна - три пъти, като идвам в управлението, да плащам борчовете на тези, които са се пазарили", заяви Борисов. "Ние сме си събрали парите и си плащаме", добави той, като посочи, че е искал да използва момента от добрата събираемост в приходните агенции. "Неслучайно имаме авиация, на която само може да се натовари щабът и да избяга", недоволства премиерът по повод покупките за ВВС при предишните управления. Той посочи, че купуват при управлението на социалистите авиационна техника е неизползваема, а вноските е поело неговото правителство, идвайки на власт. "Договаряли, договаряли, но не плащали. За стотици милиони, над милиард", направи калкулацията той.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА С ПОСЛАНИЦИТЕ ВИЖТЕ ТУК

"Да ги питам какво въоръжение имат "пантерите", защото аз ги платих, нашето правителство. Може само с прашка да стреляш и ги ползваме само за спасителни операции. Нямат и пистолет на борда", негодува премиерът и за "кугърите". "И прибавяме и "спартаните", които така бяха купени, че нямаха нито резервни части, нито договор за поддръжка, нула, нула отвсякъде. И тези същите излизат да ни дават оценка!", възмути се Борисов от критиките на БСП. Той обясни на българските посланици зад граница, че си го позволява да им го каже "в тесен кръг", за да може, като си отидат в мисиите, да могат да разяснат на чужденците ситуацията с F-16. "Плащаме и приключваме работата, честно и почтено. Ние сме си събрали парите от борбата с контрабандата и си плащаме. Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява възможностите ни", обобщи Бойко Борисов. 

Относно цената на самолетите F-16 президентът Румен Радев заяви: „Цената на самолетите F-16 със сигурност ще нарасне, тъй като освен самите машини и оборудването в тях е необходимо и купуването на нaземна техника, допълнителни въоръжения, както и отделяне на средства за обучения и други услуги”. 

Борисов търси рамо от Световната банка за коридора София-Скопие-Тирана

Борисов участва в юбилейната среща с дипломатите ни по света по повод 140-та годишнина на Дипломатическата служба. Пред външната министър Екатерина Захариева той поздрави посланиците с професионалния празник, но каза, че има още с какво да подобрят работата на консулствата по обслужването на гражданите.

"Има какво да желаем още много. И там е допирът между българските граждани в чужбина и държавата. Да бъдат обслужвани бързо, да не висят по опашки. Всеки един бърза, отнасяйте се възможно най-човешки", поръча Борисов на посланиците ни със съвета винаги да се поставят на мястото на гражданина, когото обслужват. 

Борисов за първи път коментира и концесията на летище "София".

"Чудовищни неща чухме за концесията на летище „София“, но ние сме научени да бъдем търпеливи, защото накрая истината винаги излиза наяве", каза премиерът. "За завършването на концесията на летище „София“ и тръгването към подписване на договор сега всички признават, че това е една концесия, която е дадена за пример за прозрачност и спазване на европейските правила“, отбеляза той.

"Бяхме атакувани и чухме от най-високо ниво да се говори, че едва ли не ще дадем на турците летището, а те ще го затворят“, възмути се министър-председателят. Той наблегна, че с най-много точки е била приета офертата на летище „Мюнхен“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.