Решенията взе на извънредно заседание Управителният съвет на ДФЗ

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" се събира, за да обсъжда съдбата на шефа си Живко Живков, научи NOVA. По неофициална информация темата на заседанието е неговата оставка, която той вече е депозирал. Живков може да бъде освободен само по решение на УС на ДФЗ. Твърди се, че той си тръгва по лични причини и вече е уведомил за това земеделския министър.

Петима от Държавен фонд „Земеделие“ - с обвинения

Той си тръгва след скандала във Фонда, последван от спецакция, при която бяха задържани зам.-шефа на Фонд "Земеделие" и още двама от ръководните служители. Сред петимата служители на ДФЗ тях е и заместникът на Живков -  Калоян Костадинов, който е син на председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов.

За четирима от групата обвиненията са за длъжностно престъпление при обработка на заявленията за еднолични търговци, свързани с делото Срещу Миню Стайков. Зам.-шефът на Фонд "Земеделие" е обвинен за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група. Иззети бяха и два луксозни автомобила, единият от които брониран, собственост на служител във Фонда. Автомобилът е бил оставен на съхранение в гараж в дома на семейство Стайкови.

Арестът бе предприет във вторник, а днес задържаните бяха пуснати под гаранция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.