Според комисар Димитър Кошов домовите кражби от началото на годината са намалели

Зачестяват кражбите от домовете в квартал "Лозенец". За това алармират самите потърпевши. От полицията потвърждават, че става дума за характерните за сезона набези през балконските врати. Разказите на жертвите обобщава стажант-репортерът Николай Беремлийски.

Ангел Куртев е една от жертвите на крадците. Той споделя в социалните мрежи, че домът му е бил обран. „Ние спахме през нощта с жена ми и бебето. Като станахме, видяхме, че всички прозорци са отворени. Социалните медии са много добър канал, чрез който бързо може да стигнеш до много хора и да споделиш за твоята болка или загуба, с надежда, че някой ще е видял, ще е чул нещо или ще е имало подобен случай и с общи усилия  ще успеем да сглобим картинката и да открием крадците", сподели той.

Подобна е историята и на друг млад мъж. Той обаче успява да усети крадците навреме и дори залавя един от тях. „В една хубава лятна нощ си бях легнал,  чух някакво тропане, шумолене и се зачудих защо съседите по това време тропат.  Тръгнах да излизам на терасата и точно срещу мен се изпречи някакъв тип, татуиран, с шапка и с черни дрехи. „Този, който  беше влязъл в дома реално аз го залових, защото излязох и след това успях да го открия по уличките”, разказва той.

От полицията разказват, че понякога дори и плътно затворените прозорци не помагат в битката срещу апашите. „По някой път с отвертка, дори и да е затворена дограмата, с отвертка отварят, с щанга”, обясни старши комисар Димитър Кошов от „Криминална полиция” към ГДНП.

Обект на  крадците са най-вече пари и скъпите вещи, а ако собствениците са вътре в жилището времето за действия на престъпниците рязко намалява. „Ако не са вътре в жилището, се е случвало да седят в него по два и по три часа и да търсят”, допълни той.

ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА: Скулпторът Ставри Калинов издирва мъж, задигнал негова творба

Напук на зачестилите кражби в столицата, домовите кражби през първата половина на годината намаляват. Това обяви в студиото на „Събуди се” комисар Димитър Кошов, заместник ръководител на отдел „Криминална полиция” към ГДНП.

Той допълни, че няма организирани банди крадци. „Няма организираност. Някои действат поединично. Някои имат лица, които следят за наличие на полиция. Те се притесняват от контакт с жертвите. През месеците май, юни, юли и август влизат през незатворени прозорци или балконски врати”, обясни още комисар Кошов.

Според него има различни средства за защита на имуществото – активна и пасивна защита. „Пасивната е свързана със заключващите механизми. Те са най-важни. По-скъпите осигуряват по-добра защита. Но няма универсална такава”, обясни още той.

Столични полицаи задържаха трима мъже, докато разглобяват крадена кола

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.