Резултатът съответства на стрес теста, проведен на шест от банките ни през 2016

ЕЦБ потвърди в оценката си резултатите от стрес теста на банките ни, проведен от БНБ преди три години. Това оповести в прессъобщение държавният трезор.

Димитър Радев: Банковата система на страната е стабилна (ВИДЕО)

Всяка от шестте проверени банки изпълнява изискванията на ЕС и ЕП, се казва още в позицията, която е публикувана на сайта на националната банка след проведеното обсъждане на резултатите от цялостната оценка на ЕЦБ в контекста на искането от страна на България за установяване на тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ.

БНБ затяга контрола над лошите кредити

Цялостната оценка се състоеше от преглед на качеството на активите (ПКА) и стрес тест на шест български банки. ЕЦБ се очаква да публикува подробните данни утре, анонсират от БНБ.

Резултатите от оценката на ЕЦБ съответстват на резултатите от прегледа на активите и стрес теста, извършени от БНБ през 2016 г., и на оценките на банковия надзор след това, отчитайки изминалия период и промените в методологията с влизането в сила на счетоводния стандарт МСФО 9. Резултатите показват устойчивостта на българския банков сектор като цяло, се казва в позицията на УС. 

Следователно БНБ одобрява резултатите от цялостната оценка. Ще бъдат предприети последващи действия, свързани с по-нататъшно укрепване на капиталовата позиция на банките, в строго съответствие с мандата на БНБ и съответната регулаторна рамка, посочват от трезора.

Използвайки резултатите от ПКА и развитията след референтната дата, БНБ извърши оценка спрямо пруденциалните изисквания на чл. 92 на Регламент (ЕС) №575/2013 на Европейския парламент и на Съвета. Резултатите от оценката на БНБ потвърждават, че всяка от шестте банки изпълнява пруденциалните изисквания на горепосочения Регламент.

Управителният съвет на БНБ отбелязва отличното сътрудничество между БНБ и ЕЦБ при извършването на цялостната оценка, което ще продължи в процеса на установяване на тясно сътрудничество, заявяват още от националната банка.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.