Иван Тодоров е с обвинение в подбудителство

Собственикът на "Тад груп" е пуснат за издирване в шенгенското пространство, научи NOVA. 

Тодоров беше обвинен в подбудителство към източването на данните на милиони българи от НАП. А според заместник-главния прокурор Иван Гешев всички служители на фирмата ще бъдат разпитани по случая.

Собственикът на „Тад Груп” ексклузивно пред NOVA: Ние сме жертва (ВИДЕО)

Собственикът на „Тад груп” Иван Тодоров все още е в Канада. Пред NOVA той коментира решението на властите да го издирват в Шенгенското пространство.

„Аз съм казал, че се прибирам в България, така че не виждам какво мога да се притеснявам аз или те, че ще се укрия”, заяви Тодоров.

Иван Гешев пред NOVA: Възможно е да има още обвинени от служителите на „Тад груп”

„Голямо учудване е това за мен. Не знам на какво се базира. Когато се прибера, ще разбера и аз”, заяви Тодоров относно обвинението.

Той уточни, че ще се върне доброволно в България.

„Ще бъда при органите на реда по един или по друг начин, както те сметнат за добре. От тях зависи в крайна сметка”, каза Тодоров.

Той каза още, че не може да каже със сигурност дали случващото се е плод на атака от страна на конкуренцията.

„Ние сме фирма за киберсигурност. Не сме кибертерористи. Не мога да коментирам дали е удар от конкуренция, или не. Адвокатите бяха убедени, че всичко е нагласено, но нямам представа", заяви Тодоров. 

Той бе категоричен, че не се опитва да се скрие от властите. "Не се страхувам от нищо. Моята идея е, когато се прибера - във вторник, да отида при органите, които искат някакво съдействие от мен", заяви шефът на компанията.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира пред NOVA, че освен обвинените до момента Тодоров, търговския директор на „Тад груп” Георги Янков и 20-годишния Кристиян Бойков, ще бъдат разследвани и бившите служители на фирмата.

„Ще се работи активно и с всички бивши служители от последните 2 години, вкл.и с тези, които са напуснали последните дни. В случай, че се съберат доказателства, ние ще сме сигурни, че можем да ги декриптираме”, заяви Гешев.

Очаква се собственикът на фирмата Иван Тодоров да се завърне в България във вторник.

Стажант-репортер: Румяна Генова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.