Десислава Танева увери, че опасност за хората няма.

Помощ от Европа за справяне с бедствената ситуация поискаха български и румънски евродепутати. А в парламента земеделският министър Сесислава Танева за пореден път увери, че опасност за хората няма.

70 милиона евро за справяне с епидемията от африканска чума поискаха българските и румънските представители в Страсбург. От Европейската комисия обещават, че ще покрият до 75% от разходите, които държавите правят за умъртвяването на прасетата и дезинфекцирането на фермите.

Българските власти уверяват, че няма опасност земеделска продукция от Северна България да бъде заразена с вируса на болестта. От парламентарната трибуна министърът на земеделието Десислава Танева увери, че за да се ограничи заразата, свинете се умъртвяват хуманно и по метод одобрен от ЕС. И обясни забавянето на процедурите.  „Забавянето на старта а процеса в Бръшлен беше поради това , че в контингент с плана , които съществува от година и половина това място първоначално е било определено без това съгласуване. Намериха службите място, което е подходящо за целта и по никакъв начин е застрашава околната среда”, обясни земеделският министър.

АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ: Доколко застрашен е секторът?

Вицепремиерът Томислав Дончев определи ситуацията с чумата по свинете  като много  тежка.  И обясни защо мъртвите прасета не се изгарят. „Има екирисаж във Варна – за съжаление не е възможно транспортирането на животни на такова разстояние защото  това означава допълнителни шансове за разпространение на аразата на стотици киломери от заразата”, коментира той.

Мащабът на заразата не позволява използването на  мобилни Инсинератори, тъй като  в момента машините нямат  капацитета да изгорят всички животни, които ще бъдат умъртвени. Това коментира специално за NOVA директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев.  „Могат да се използват мобилни инсинератори ако не става въпрос за 100 хиляди прасета. Те имат капацитет 1000 кг на час, това означава 10- тина тона на ден . В Бръшлен общото тегло е около 1 200 000 тона, това ако мине през инсенератори ще ни трябват 100 - 150 дни”, заяви д-р Илиев.

Зам.-министърът на земеделието: Не съм съгласен, че не сме взели мерки за чумата

За избитите прасета  на хората по селата няма да има обезщетения, обясни земеделският министър. Но ще се търси европейска помощ. От Еврокомисията пък обещаха да поемат 75% от разходите за умъртвяването на животните и дезинфекцията на фермите. А български и румънски евродепутати поискаха 70 милиона евро от Европа за борба с чумата. „50 милиона да отидат за адекватно компенсиране на пострадалите свиневъди и 20 милиона за разработване на ваксина срещу заболяването", каза евродепутатът от БСП/ПЕС Иво Христов.

Репортер: Яна Чинкова

В ПИКА НА ЧУМАТА: Под заплаха ли е свиневъдството у нас? (ОБЗОР)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.