Коментира д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ

„Борбата с чумата не се извършва само от една структура. Това са комплексни мерки на много структури на държавата. От 3-4 години БАБХ се старае да информира останалите структури колко е опасно положението”. Това заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” директорът на БАБХ д--р Дамян Илиев.

По думите му БАБХ препоръчва мерките, но няма правомощия, за да изпълнява всички от тях. За евтаназията на свинете в засегнатите от африканската чума места, отговарят именно от Агенцията по безопасност на храните.

Български и румънски евродепутати поискаха 70 милиона евро от ЕС за борба с чумата

„По повод местата за загробване – това е процедура, зад която стоят повече институции отколкото си представяте. Всички места са определени по законов начин”, заяви Илиев. По думите му тези места е трябвало да бъдат определени от кметовете на населените места още преди 2 години.

Той е категорично за заравянето на умъртвените животни, а не за изгарянето им. Инсинераторите в момента нямали капацитета да изгорят всички животни, които ще бъдат умъртвени.

В ПИКА НА ЧУМАТА: Под заплаха ли е свиневъдството у нас? (ОБЗОР)

„Днес са евтаназирани 3500 животни в Бръшлен. Не мога да си представя инсталация, която може да постигне този резултат”, обясни д-р Илиев.

Освен това възможността да влезе вируса в България, не е само през сухата граница, а дивите прасета можели да преплуват Дунав без проблем.

„Прасетата в задния двор е много сериозен проблем. По никакъв начин не се спазваха правилата и законодателството. Гледаше се лековато на този въпрос”, отчете още шефът на БАБХ. И обясни, че в селата единствено кметовете могат да информират Агенцията за това какво се случва.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.