Родолюбива инициатива или финансова пирамида?

Районната прокуратура във Варна започва проверка на Историческия парк след сигнал на гражданин, научи NOVA от обвинението в града. В четвъртък Комисията за финансов надзор също поискаха прокуратурата да се заеме с историческия атракцион край морския град.

По време на проверката трябва да стане ясно дали инвеститорите на гигантския патриотичен атракцион не са били заблудени. Историческият парк се намира край варненското село Неофит Рилски и предвижда на площ от 130 дка да се показват сгради и начина на живот през 5 различни исторически епохи. Амбицията на създателите е това да е най-големият подобен парк в света.

Реализацията на проекта на Историческия парк започва преди 9 години.

КФН дава на прокуратурата Историческия парк край Варна

„Тогава сме били петима акционери”, разказва Ивелин Михайлов. Днес са около 1000.

„Ние сме намерили съмишленици. Продавам акции, които носят на някой човек, някаква полза. Ако той иска, да ги използва спекулативно или нещо подобно”, заявява Михайлов.

Именно за да стане ясно как се продават акциите, от Комисията за финансов надзор предоставиха данни от тяхна проверка на Прокуратурата. В писмено съобщение от КФН казват, че, според тях, има вероятност на лицата, придобили от акциите на дружеството, да се предоставя заблуждаваща информация къде отиват парите им - дали за изграждането на парка, или за други цели.

„Парите постъпват по сметка на човек, който притежава акциите. Законово няма как да бъде по друг начин”, обясни Михайлов.

Изпълнителният директор на дружеството ни запознава с Християн. На 27 години от София. Един от акционерите.  Отказва да каже колко пари е инвестирал. Но споделя, че продавачът намерил в интернет.

„Не съм подходил наивно. Зададох най-невъзможните въпроси”, заявява Християн Стоилков.

Михаилов казва, че не се притеснява от предстоящата прокурорска проверка. И е категоричен, че за финансова пирамида не може да се говори.

„За да има пирамида, трябва парите да са отишли извън проекта. Това, което ние сме  направили, ако някой го направи за по-малко от 50-70 млн. лева. Тогава можем да кажем, че има хора, които са подведени”, заяви Михайлов.

Междувременно строителните дейности в Историческия парк продължават.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.