Хиляди жители на града не могат я пият, защото е с високо съдържание на манган

Проблеми с водата в Симеоновград. Вече 12 години хиляди жители на града не могат да пият вода от чешмите си. Причината е високо съдържание на манган, който прави водата негодна. Тя спира често, а след спирането, дни наред тече черна. Ако проблемът е отдавна, то още по-тежък става той в летните месеци и в жегата.

През седмицата хората в Симеоновград поискаха среща с ВиК и с общината. Те разказаха, че от масовия протест преди 4 години, няма промяна със състоянието на водата. Отправени са няколко сондажа, но не е открит достатъчен дебит на водата. Остава единствено решение - пречиствателна станция, която обаче е изключително скъпа.

"Следващият етап е пречиствателна станция и частично подмяна на трасето след пречиствателната станция, а дори да се построят нови сондажи, те ще бъдат омангарени, понеже в долното поречие на Марица има манган", каза директорът на ВиК-Хасково - Тодор Марков.

Защо в Първомайско живеят без питейна вода две години?

"Преди много години водихме кореспонденция с МРРБ. Възстановихме исканията за прочиствателна станция за обезманганяване на водата. Хората имат нужда от нея и са прави в исканията си", каза още кметът на Община Симеоновгад - Милена Рангелова.

Единственият вариант е да бъдат отпуснат милиони от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за пречиствателната станция.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.