Властите започват да умъртвяват всички свине в махалата

Чумата по свинете превзема нови територии. Зараза беше установена и във Видин и вече е официално потвърдена от властите. Болното прасе е отглеждано в двора на къща в квартал "Нов път". Властите започват да умъртвяват всички свине в махалата.

Опасно ли е за хората месото от свине с африканска чума?

Едното прасе на Янко дало положителна проба за Африканска чума."Сега на 15 имах малки, но не искаха да ядат. Прасетата започнаха да посиняват и почервеняват", каза Янко Петров. От 7 месеца мъжът отглеждал в двора си две прасета. Преди да умре едното, той потърсил ветеринар, за да го спаси.

ИЗВЪНРЕДНИ МЕРКИ: Военна полиция влиза в кланиците

"Все ме прехвърляха на онзи, на другия и една свиня умря без да дойдат, а когато умря втората, тогава дойдоха", каза още Петров. Животните вече са загробени, но в съседния двор има друго болно прасе.

Това е първото огнище на Африканска чума в област Видин и в тази част на страната. От тази сутрин са взети мерки за определяне 3 и 10-километрова зона. "В 3-километровата зона животните ще бъдат умъртвени по хуманен на начин, а в 10-километровата зона ще има ежедневни обследвания, клинични прегледи и ще се вземат кръвни проби за изследвания евентуално за наличие на вируса  на АЧС", заяви директорът на Областна дирекция безопасност на храните - Видин - д-р Адриян Данков. В 3-километровата зона попада и голяма свинеферма, в която се отглеждат близо 4000 прасета.

А в ромския квартал от сутринта се проверяват всички излизащи автомобили за трупно месо.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook