Първото учредително събрание на партията "Няма такава държава" трябва да се проведе на 5 октомври

Слави Трифонов учредява партията си на 5 октомври. Във вторник екипът му публикува декларация с основните принципи на новата формация.

Заявката, че "Няма такава държава" ще участва активно в политическия живот у нас идва с публикуването на учредителната декларация. От бъдещата партия обещават повече изборни права и повече пряк контрол на гражданите върху институциите. Дават заявка за съдебна и административна реформа, за намаляване на броя на депутатите на половина и за пряк избор на омбудсман, регионални шефове на дирекции в МВР и главен прокурор.

„Не може главният прокурор да се избира пряко от народа и заедно с това съдебната власт да бъде политически независима, защото всеки избор от народа превръща съответната институция, съответната фигура в политически фактор”, коментира преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки.

Целите  в декларацията са познати още от референдума през 2016 година. И ако тогава Трифонов беше шоумен без заявка за партиен лидер, то днес анализаторите предвиждат Слави да размести  политическия пъзел. „При всички положения могат да се притесняват доста сериозно други формации – например, патриотите.  Утре може да се окаже, че на ГЕРБ може да им е по-удобен Трифонов”, коментира социологът от „Галъп интернешънъл” Първан Симеонов Първан Симеонов.

Има ли шанс новият проект на Слави Трифонов да размести политическия пасианс у нас?

Още преди учредяването на партията Слави Трифонов разбуни духовете с името й "Няма такава държава". И ако някои осъждат наименованието от морална гледна точка, то други вече поставят под въпрос съдебната регистрация на партията.

„Според мен няма съдия, който да регистрира партия под подобно название. Мисля, че то ще бъде обявено за неконституционно и ще им се наложи да променят названието на бъдещата партия”, каза още Близнашки.

Засега екипът на Слави отказва да участва в тази полемика.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.