Археологическите разкопки ще бъдат подновени с допълнителните средства от държавата

Правителството отпуска допълнителни 100 хил. лв. за археологическите разкопки край местността Рупите - древния град Хераклея Синтика. Заради липса на средства теренните проучвания са били преустановени през последните дни.  Парите се превеждат по бюджета на Министерство на културата. Това стана ясно в началото на заседанието на Министерския съвет.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Това е и единственият град на древните македони, проучващ се на територията на България, с изключителни от научна гледна точка епиграфски паметници", обясни пред премиера и колегите си министърът на културата Боил Банов. Изгражда се и път от Рупите до древния град, за да се превърне в достъпна туристическа атракция. Докато той докладваше, премиерът Бойко Борисов остана впечатлен чий град се проучва. 

"На древните кои е това?", попита невярващо Борисов. След като Банов повтори, че става въпрос за македоните, премиерът се пошегува: "Да не започнете и вие да претендирате....?"

 Банов обаче го успокои: "Не, ние за нищо не претендираме".

Отбелязваме празника на Света Петка

Преди това за темпото на разкопките докладва ръководителят на екипа, доц.д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически музей. Той присъства на заседанието на МС заедно с кмета на Петрич, който пък отговаря за околната инфраструктура. 

Археологът припомни как миналата година правителството пак целево е подпомогнало археологическото проучване на древния град, благодарение на което работата много напреднала.

"Успяхме да разкрием 2/3 от централния площад на града. В момента това е най-посещаваният археологически обект, а покрай него и музея в Петрич също е най-посещван, като изключвам музеите в София. Идват туристи от над 50 държави. По статистика идват над 60 000 души и то при положение, че инфраструктурата не е готова. Като гласувате пари за път, и нещата ще станат още по-добре. Рекламираме обекта много широко. Успяхме благодарение на помощта от Министерски съвет и на община Петрич да превърнем Хераклея в един отличен археологически обект"

"Ще дойдем да ги видим. Вие нали работите на макс? Утре започвайте", поръча премиерът, като успокои археолозите да не се притесняват за парите.

По-късно Вагалински уточни пред медиите в МС, че усилията на археолозите са поне част от обекта да стане максимално бързо достъпна и разбираема за туристите.

"За мен е много важно, че обектът все повече се социализира. Местните хора от село Рупите започнаха да си правят къщи за гости. Те усещат, че в това има "хляб" и туристи. Комбинацията от комплекса на Ванга, новата магистрала и самият археологически град е неудържимо успешна", каза ръководителят на експедицията.

С парите ще бъде ремонтиран пътят от комплекса на Ванга до археологическия обект и до село Рупите. "Благодаря на Министерски съвет за поредната сума, която да инвестираме в Хераклея Синтика. Предишния път парите бяха за инфраструктура, сега за археология. Стремим се заедно държава, община и екипът на археолозите да изградим голям туристически обект", заяви и кметът Димитър Бръчков.

"Хераклея Синтика“ е античен град в днешна Югозападна България, руините на който са разположени в землището на с. Рупите, община Петрич, върху южния склон на вулканичното възвишение Кожух. Разположен е на 2 км от храма на Ванга в местността Рупите и на 10 км от Петрич

До момента държавата е отпуснала 1 400 000  лв. за района около Хераклея, като част от средствата са за  изграждането на пътя. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook