Силната привързаност към родителите се демонстрира с прегръдки, пише в доклада им

Двете близначки, осиновени от американци и малтретирани в "къщата на ужасите" в САЩ, са заминали с осиновителите си зад Океана през 2011 г.

Документите на родителите са били изрядни, както и оценката на социалните за условията, при които щели да бъдат настанени момичетата, съобщи директорът на дирекцията по международните осиновявания в Министерство на правосъдието Милена Първанова.

Осиновени в САЩ българчета попаднаха в „къща на ужасите”

Бащата бил висшист, IT специалист, а майката - домакиня, която отглеждала към онзи момент други 4 деца. Социалните в САЩ докладвали, че всичко е наред с децата. Според правилата за международните осиновявания на българчета 2 години след това социален работник изпраща на всеки 6 месеца доклад за състоянието на децата в новото им семейство.

Всички доклади на социалните от САЩ сочат, че момичетата безпроблемно са се вписали в живота на семейството, изглеждат щастливи и добре обгрижвани, каза Първанова. "Силната привързаност към родителите е очевидна и се демонстрира непрекъснато чрез многото прегръдки и усмивки", пишело в доклада на щатската социална служба. 

Децата в момента се намират на сигурно място под закрилата на шерифската служба в окръг Шенън, щата Мисури от 8 юли т. г.

В какви случаи българчета могат да бъдат осиновени в чужбина? И кой трябва да се погрижи за децата, когато те се окажат в рискова среда?  

Законът казва, че към процедура по осиновяване в чужбина се пристъпва, когато има отказ от поне три български семейства да осиновят детето. Или, както е в случая с двете близначки, когато са положени всички усилия децата да намерят семейство, но поради по-голямата им възраст или здравословни проблеми, това не се е случило.

От Министерството на правосъдието отчитат, че броят на осиновените българчета в чужбина системно намалява - от 450 през 2014-та до 290 през 2018 г.  

През последните години, най-много българчета намират нов дом в САЩ, Италия, Франция, Испания и Нидерландия.

Според Международната конвенция за осиновяване, в злощастни случаи като този в Мисури, родината на осиновителите е тази, която трябва да се погрижи да осигури закрила на децата, а в конкретния случай това са Съединените щати.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.